Bolile cronice, cele respiratorii, diabetul si obezitatea reprezinta factori de risc care pot agrava evolutia gripei A/H1N1, in timp ce femeile insarcinate sunt predispuse sa dezvolte o forma mai severa a bolii, avertizeaza reprezentantul OMS in Romania

Potrivit reprezentantului Organizatiei Mondiale a Sanatatii in Romania, Victor Olsavsky, bolile cronice, adica cele respiratorii, diabetul si obezitatea, sunt factori de risc cunoscuti. "Aceste boli sunt factori agravanti pentru orice alt tip de boala, astfel ca reprezinta un factor de risc si pentru gripa A/H1N1. Am observat deja ca formele foarte severe de gripa si decesele inregistrate au o boala de fond", a explicat Olsavsky.

Bolnavii care sufera de boli cronice au fost inclusi in grupele considerate de risc pentru A/H1N1. "La un bolnav din aceasta grupa, gripa A/H1N1 poate da o forma severa. Se poate observa ca aproape toate cazurile care au pus probleme pana acum si decesele cauzate de A/H1N1 sunt din aceasta categorie. Ideea nu e ca afectiunile se agraveaza din cauza virusului, ci ca bolnavul din aceasta categorie de risc trece cu dificultate peste gripa", a adaugat Olsavsky.

Femeile insarcinate intra de asemenea in grupele de risc, iar OMS recomanda vaccinarea prioritara a acestora. "Intr-adevar femeile insarcinate pot face o forma mai severa de gripa. Motivul pentru care se intampla acest lucru nu are inca o explicatie", a adaugat reprezentantul OMS in Romania, relateaza NewsIn. Vaccinul romanesc impotriva A/H1N1 nu contine contraindicatii cu privire la femeile insarcinate, insa acestea se pot vaccina la recomandarea medicului ginecolog

Referitor la mutatiile virusului, Victor Olsavsky precizeaza faptul ca, teoretic, acestea ar putea sa apara si in Romania: "Vaccinul protejeaza si impotriva acestor posibile mutatii. Pana acum, mutatiile observate nu sunt atat de profunde astfel incat sa fie considerat un alt fel de virus, care sa nu fie acoperit de vaccin. Mutatiile depistate pana acum in lume nu sunt multe ca numar, dar au fost descoperite in cateva tari si la cazuri usoare si la cazuri severe. Nu se poate trage concluzia daca influenteaza intr-un fel sau altul parcursul virusului".

Potrivit dr. Adriana Pistol, directorul Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor Transmisibile (CPCBT), afectiunile care agraveaza gripa A/H1N1 sunt toate bolile cronice, acestea reprezentand un factor favorizant pentru o forma de gripa mai severa. "E posibil ca anumite boli sa se agraveze din cauza virusului, insa depinde de la caz la caz. Spre exemplu, la un bolnav cardiac gripa provoaca febra, iar aceasta tahicardie", explica dr. Pistol.

Pana in prezent, Ministerul Sanatatii a anuntat oficial opt decese cauzate de gripa porcina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.