Spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceausescu", pus in scena de Institutul International pentru Crima Politica pentru a reconstitui Procesul impotriva sotilor Ceausescu, va fi prezentat in premiera pe scena Teatrului Odeon din Capitala, pe 10 si 22 decembrie.
La 20 de ani de la caderea Zidului Berlinului, Institutul International pentru Crima Politica pune in scena pentru prima data o reconstituire a unuia dintre cele mai celebre procese al istoriei europene. Premiera spectacolului de teatru documentar "Ultimele ore ale lui Ceausescu" va avea loc pe 10 decembrie la Teatrul Odeon si va fi urmata de discutii cu publicul, in prezenta lui Victor Stanculescu si a lui Thomas Kunze, a realizatorilor proiectului si a actorilor din distributie. Cel de-al doilea spectacol va avea loc pe 11 decembrie.

Spectacolul "Ultimele ore ale lui Ceausescu" ridica problema relatiei dintre trecut si prezent, in functie de puterea si importanta imaginilor prezentate de mass-media. Proiectul are ca scop reflectarea modului in care s-a scris istoria si se bazeaza pe o documentare minutioasa, avand ca forma de punere in scena reconstituirea.

Spectacolul a fost realizat pe baza unor documente autentice audio si video, pornind de la marturii ale celor implicati si in urma unei documentari la fata locului si o reconstituire minutioasa a evenimentelor si a decorului. Astfel, in urma cercetarilor, au rezultat si numeroase discutii cu participanti la rasturnarea regimului si la executia sotilor Ceausescu - dintre acestea au fost alese sase monologuri, constituind de fapt un inedit prolog al Procesului si stabilind atmosfera din zilele Revolutiei: un amestec de euforie, nesiguranta si sentiment de tradare.

Autorul si directorul proiectului este Milo Rau, care alaturi de Simone Eisenring semneaza si regia spectacolului, din distributie facand parte Victoria Cocias, Constantin Cojocaru, Constantin Draganescu, Alexandru Mihaescu, Eugen Cristian Motriuc si Mircea Rusu, noteaza NewsIn.

Dupa cele doua reprezentatii de la Teatrul Odeon, spectacolul va ajunge pe 18-21 decembrie pe scena Hebber am Ufer din Berlin, apoi pe scena teatrului Schlachthaus din Berna, pe 14-17 ianuarie 2010, teatrului Gessenerallee din Zürich intre 28 si 30 ianuarie si pe scena Südpol din Lucerna pe 3 si 4 februarie.

“Ultimele ore ale lui Ceausescu” este o coproductie a Institutului pentru Crima Politica IIPM Zürich/Berlin, a companiilor de teatru Theaterproduktionsgesellschaft KG Migros Kulturprozent Schweiz Botschafter Berlin, Hebbel am Ufer Berlin (HAU), Schlachthaus Theater Bern, Theaterhaus Gessnerallee Zürich, Südpol Lucerna, NFP Berlin si Langfilm Zürich.

Institutul International pentru Crima Politica (IIPM), cu sediul la Berlin si Zürich, a fost fondat in 2007 de catre Milo Rau impreuna cu Simone Eisenring, Jens Dietrich, Marcel Bächtiger, Nina Wolters si Franziska Dick, din dorinta de a promova, intensifica si reflecta teoretic asupra unei forme interdisciplinare dintre teatru, arta vizuala, film si cercetare in domeniul reconstituirii, a reinscenarii unor evenimente istorice.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.