Farmacistii se vor afla si astazi in greva japoneza, pentru a protesta fata de "situatia muribunda in care se afla sistemul farmaceutic" si pentru a face un apel la guvern sa gaseasca urgent solutii de evitare a falimentarii farmaciilor.

"Ne confruntam cu o situatie extrem de grava, intrucat farmaciile nu au mai primit banii pentru medicamentele eliberate in ultimele cinci luni si nu vor mai primi niciun ban cel putin pana in luna februarie a anului viitor. O mare parte dintre farmacii, mai ales cele din mediul rural, sunt in stare de insolventa, fiind somate sa isi plateasca datoriile catre stat si catre furnizorii de medicamente. In ciuda nenumaratelor semnale pe care le-am dat pana acum si a discutiilor pe care le-am avut cu reprezentantii autoritatilor publice, nu a fost gasita nicio solutie. Situatia se deterioreaza rapid si credem ca este cazul ca un prim pas al protestului nostru sa fie declansarea unei greve japoneze", spun reprezentantii Colegiului Farmacistilor din Romania.

Potrivit reprezentantilor sai, prelungirea termenelor de plata de la 60 la 210 zile, incepand cu luna iunie, a adus farmaciile intr-o situatie fara precedent. "Cu toate economiile epuizate si fara a mai avea nicio incasare de la casele de asigurari de sanatate, farmaciile trebuie sa se aprovizioneze cu medicamente pentru populatie si sa plateasca impozitele, TVA-ul, salariile, chiriile si celelalte cheltuieli necesare functionarii", spun farmacistii.

Creditul de angajament aprobat este pe cale de a se epuiza pana la sfarsitul lunii noiembrie datorita cresterii consumului de medicamente in sezonul rece si a cresterii numarului de imbolnaviri de gripa porcina, conform farmacistilor.

Semnale de alarma au tras, recent, si producatorii, importatorii si distribuitorii de medicamente. Astfel, pe 2 noiembrie, reprezentantii firmelor de profil au declarat, pentru NewsIn, ca importul si distributia de medicamente sunt la un pas de blocaj, in plina pandemie de gripa, in conditiile in care spitalele si farmaciile au acumulat datorii de peste 120 de milioane de euro. "Spitalele au datorii de peste 60 de milioane de euro, din care grosul dateaza din 2007-2008, iar farmaciile, cel putin la fel de mult, datoriile fiind acumulate in doar cateva luni, din martie 2009 incoace", a precizat presedintele Asociatiei Distribuitorilor de Medicamente din Romania (ADMR), Viorel Vasile.

Iar pe 7 noiembrie, Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM) a avertizat ca mentinerea subfinantarii din Sanatate in 2010 va duce la colapsul sistemului, la jumatatea anului viitor. Producatorii au subliniat ca principala problema ce ar putea afecta accesul pacientilor la medicamente, pe termen scurt, este subfinantarea acuta a sistemului de sanatate. "Anul acesta, sistemul a beneficiat de 3,2% din PIB si a clacat dupa trei trimestre. In 2010, daca se va merge pe varianta de doar 3% din PIB, intreg sistemul de sanatate se va prabusi la jumatatea anului. Esentiala este, asadar, sustinerea financiara a intregului sistem", a spus directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.