"Inima este cel mai important organ genital al omului"/ "Ion o filtreaza pe Ana"/ "Sadoveanu mai scrie romane isterice si de aventuri: Fratii Jderi"/ "Taranul Sadoveanu este locuitorul de la munte, moldovean cu viata aspra, ca si meleagurile, prapastioasa".

Asa cum era de asteptat si candidatii de la Bacalaureat au dat dovada de incapacitate in pregatirea de la Limba si Literatura Romana. Abia s-a incheiat corectura lucrarilor si "perlele" au inceput sa curga. Dupa ce foarte multi dintre elevi au confundat subiectul de la eseu, alegand eronat spre analiza romanul "Morometii" de Marin Preda, scris dupa 1945, si nu in perioada interbelica, asa cum se cerea, majoritatea au dat dovada ca nu stapanesc corect limba materna.

Astfel, un elev din Bucuresti, pasionat de romanul lui Rebreanu, este convins ca "realitatea din 'Ion>> este realizata in mod verdict". In privinta caracterizarii personajului feminin Ana, un coleg de-al sau este mult mai tenace si scrie: "Dupa ce afla tatal ei de schimbarile fiziologice ale Anei, o bate" si drept urmare "Ana se duce in grajd, ea o sfoara si se stranguleaza". Mai mult, dupa ce aflam ca "crainicul Ion coordoneaza pe Ana si pe Florica", autorul sintetizeaza astfel caracterul interuman al personajelor:" Nu conteaza aspectul interior sau cel exterior, dar conteaza ce fel de suflete ocupa incinta, asta conteaza".

Alte concluzii asupra romanului lui Rebreanu ne pot pune pe ganduri: "Finalul este inchis, se termina cum incepe, cu plecarea scriitorului din sat". Si "Ion este un roman realist deoarece redacteaza o intamplare reala din poporul nostru".

Nu mai putin suculente sunt si referirile privind poezia eminesciana "Din valurile vremii". O eleva scrie negru pe alb :"Titlul acestui fragment 'Din valurile vremii>> putea foarte bine sa se intituleze si 'Din vremurile bune>> pentru ca semnifica acelasi lucru". Intr-o alta teza, autorul il contrazice vehement pe G. Calinescu si decide: "Teme eminesciene: latura si iubirea".

La subiectul privind redactarea unei scrisori, un alt elev povesteste ca "in autocar nu ne-am distrat deoarece dirigintele statea numai ochi si urechi". Si concluzioneaza ca "dintr-o data Andreea cade intr-o amintire".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.