La 20 de ani de la caderea regimului totalitar al lui Ceausescu, cineastul roman Cristian Mungiu isi invita compatriotii sa trateze raul comunismului cu o doza de umor si lanseaza in acest weekend pe marile ecrane din Romania filmul "Amintiri din Epoca de Aur".
Seria de scurtmetraje inspirate de legende urbane este opera colectiva a cinci tineri realizatori (Cristian Mungiu, Ioana Uricaru, Hanno Höfer, Razvan Marculescu si Constantin Popescu) , pe baza unui scenariu scris de Mungiu, informeaza NewsIn citand AFP.

"Cu acest film am vrut sa recuperez umorul care ne-a permis sa supravietuim in timpul comunismului. Este un alt punct de vedere asupra acelei epoci", a declarat Mungiu pentru agentia franceza de presa. Mungiu a precizat ca a inceput prin prezentarea partii dramatice a perioadei comuniste, prin "Patru luni, trei saptamani si doua zile", poveste sumbra a unui avort ilegal in timpul regimului Ceausescu.

Prezentat pana acum la peste 20 de festivaluri, "Amintiri din Epoca e Aur" provoaca reactii diverse, in functie de nationalitatea spectatorilor, dar si de varsta acestora. "Pentru tinerii de 20 de ani, este pur si simplu o comedie, iar pentru cei de peste 40 de ani, filmul functioneaza precum un declansator de amintiri, in timp ce altii, mai ales romanii din diaspora, au lacrimi in ochi inca inainte ca filmul sa inceapa", spune Mungiu.

AFP prezinta parerea unor reprezentanti a doua generatii diferite - un batran de 72 de ani, care iesind de la cinematograf a declarat ca toata lumea ar trebui sa mearga sa vada filmul lui Mungiu, mai ales tinerii, dar si un tanar de 23 de ani care, la vederea filmului, a simtit ca are un deja-vu, deoarece bunicii sai ii povestisera istorii similare. [Legende Urbane: Legenda pensionarului care a pierdut trenul]

Pentru ca fiecare roman are propriile amintiri legate de epoca de aur, Mungiu i-a invitat sa i le impartaseasca pe site-ul filmului, iar cea mai buna poveste sa fie premiata. [Cea mai tare legenda urbana romaneasca din anii 80 si pana azi]

Cristian Mungiu spera ca filmul sa umple salile de cinema romanesti, care sunt din ce in ce mai putin frecventate. "Am facut un film pentru publicul care vede cinema-ul ca pe un divertisment. Acuma astept sa vad ca am reusit", spune Mungiu.

Dupa premiera de gala de la Bucuresti, "Amintiri din Epoca de Aur" a avut premiera nationala la Iasi, orasul natal al lui Mungiu, in cadrul primei editii a Festivalului International de Film. De sambata, filmul ruleaza in sali de cinema din toata tara.

Prezentat cu subtitlul “Tovarasi, viata e frumoasa!”, filmul este, de fapt, prima parte a "Amintirilor din Epoca de Aur", care va fi urmata de "Dragoste in timpul liber". ["Amintiri din epoca de aur": Caricaturizarea vietii in Comunism, pe tonul grav al umorului]

Bugetul necesar realizarii celor doua parti ale "Amintirilor" este de un milion de euro. Colajul este o productie Mobra Films, cu sprijin CNC, dar si din partea altor finantatori din Romania si Franta, a precizat Mungiu.

Cel mai mare succes al lui Mungiu, "Patru luni, trei saptamani si doua zile", a fost distribuit in 50 de tari si a realizat incasari de 10 milioane de dolari. Realizata 2007, pelicula a fost vazuta de 95.000 de romani, cifra comparativa cu cea a spectatorilor la un film din box-office-ul american. "Patru luni, trei saptamani si doua zile" a fost nominalizat la Globul de Aur si a castigat trei distinctii la Cannes, printre care si marele premiu al festivalului, Palme d'Or.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.