Social 23 Iunie 2009 12:49
De la Hardcomics la Islam in Europa, de la prezentarea in SUA a lui Matei Visniec pina la incredibila transfigurare in stil japonez a noului val din cinematografia romana ("Not about Romanian Cinema" de Yoshiko Chuma), ICRNY demonstreaza prin evenimentele pe are le organizeaza ca "Romania" din America este foarte vizibila in sens pozitiv.
Frunzele de ceai ale Carturestiului din Galeria Romana, comentariile avizate despre productiile de teatru americano-romane si programul New Drama, petrecerea de vineri seara cu Rezistenta materialelor dupa prezentarea lui Matei Branea despre scena de comic art din tara, sunt numai citeva dintre momentele tari ale lunii care a trecut, la sediul din 200 East 38th Street al ICRNY. Consemnarile de mai jos ofera detalii.


Citind pe frunzele de ceai la Carturesti - Reading the tea leaves

Din 20 mai si pina in 15 iulie, in fiecare miercuri, ICRNY invita publicul sa descopere, in timp ce savureaza un ceai, diversele titluri prezentate in cadrul expozitiei Carturesti din Galeria Romana. Libraria Carturesti este astfel prezenta in SUA si toate titlurile pe care le prezinta in spatiul galeriei sunt disponibile spre cumparare online si distributie in America pe site-ul http://usa.carturesti.ro.

La „Reading the tea leaves” (titlu inspirat de renumitul traducator de poezie Adam Sorkin), autori romani clasici si contemporani sunt prezentati cu participarea unor oaspeti surpriza, fie ei scriitori, traducatori sau fani ai autorilor alesi.

In 17 iunie, invitatii speciali au fost Daniel Gerould, directorul de publicatii si Frank Hentschker directorul executiv, de la Martin E. Segal Theatre Center si in direct prin Skype de la Paris, Matei Visniec, care a prezentat in premiera absoluta antologia „Eastern European Drama in Times of Revolution: Playwrights Before the Fall (1989)”.

Volumul va fi lansat in cursul toamnei 2009 si include, alaturi de alte 4 texte scrise de autori din estul Europei in anii ‘80, piesa „Caii la fereastra” a dramaturgului roman. Evenimentul a avut loc la putin timp dupa succesul repurtat la Festivalul de la Sibiu de montarea piesei la Trap Door Theatre in Chicago, in regia lui Radu Nica, proiect realizat cu sustinerea ICRNY in aceasta primavara, si care s-a bucurat de asemenea de numeroase critici favorabile in presa din Chicago.


"Not about Romanian Cinema", spectacol eveniment, inspirat de spatiul roman


Coregrafa japoneza Yoshiko Chuma si companiile The School of Hard Knocks/ROOT CULTURE au prezentat 6 spectacole POONARC: A Page Out of Order: Not About Romanian Cinema la Danspace Project, unul din spatiile de dans contemporan din New York, gazduit de catedrala St. Mark’s.

Cu sustinerea ICRNY, patru artisti romani au luat parte la acest proiect: regizoarea Theo Herghelegiu, dansatorii Andreea Duta si István Téglás si actorul Sorin Calota.

Spectacolul coregrafiat de Yoshiko Chuma este o combinatie multidisciplinara de dans/foto/film/muzica/multimedia aducind impreuna artisti din Japonia, Romania si SUA si a avut ca sursa de inspiratie creatiile cinematografice romanesti recente, in legatura cu momentul 1989, precum si o calatorie imaginara cu trenul pe ruta Cluj-Bucuresti in 2008
. Cuburi din metal cu latura de 2,1 metri au fost folosite drept compartimente ale unui tren, in care dansatorii evocau o serie de povesti, in timp ce erau proiectate fragmente de filme.

Spectacolul a avut un public numeros si a primit o serie de cronici favorabile, dansatorii István Téglás si Andreea Duta fiind in mod special remarcati de cronicarul de la Village Voice, alaturi de dansatoarea americana Ursula Eagly.

Majoritatea articolelor au punctat de asemenea calitatea vizuala de mare impact a spectacolului. Penultima reprezentatie a dat ocazia unei dezbateri publice foarte vii, moderate de Corina Suteu, director al ICRNY, in care observatiile despre derizoriul destinului uman in fata cu istoria, forta transcrierii artistice folosind transgresii intre toate artele - cinema, dans, teatru, arte vizuale - si impactul finalului. Consemnarea istorica fara inceput si fara sfirsit pe o tabla neagra, cu creta, perisabilul relatarii obiective, constiinta finalului istoriei au permis observatii de o mare sensibilitate si pertinenta despre artele globale ale modernitatii si relatia lor cu realitatea societatilor de azi.


Islam in Europa – un proiect EUNIC New York

Intre 9-11 iunie, New York Public Library si EUNIC (Reteaua Institutelor Culturale din Uniunea Europeana) au organizat „Islam in Europe”, o serie de dezbateri reunind invitati de marca din intreaga lume, specialisti intr-o varietate de domenii relevante pentru acest subiect.

Institutul Cultural Roman din New York a sustinut participarea la eveniment a jurnalistului foto Ziyah Gafić din Sarajevo, premiat in nenumarate rinduri pentru fotografiile sale publicate in Le Monde, New York Times Magazine, Time.

Participarea ICRNY a fost remarcata cu atit mai mult cu cit ea a atras atentia asupra spatiului balcanic, un spatiu de coabitare indelungata a religiei crestine cu cea musulmana, a carui experienta este, cu toate acestea, aproape absenta in dezbaterile pe aceasta tema din Europa occidentala. Capacitatea si deschiderea ICR in a sustine o asemenea prezenta a fost salutata in repetate rinduri pe parcursul discutiilor.

Evenimentul a fost parte a festivalului „Muslim Voices: Arts and Ideas”, organizat de Asia Society, Brooklyn Academy of Music si NYU Center for Dialogues.


Hardcomics si "Rezistenta materialelor", la New York

Artista Flash Rosenberg, rezidenta in cadrul programului LIVE de la New York Public Library, a reactionat entuziast si a acordat virtual premiul pentru cel mai bun si mai comic titlu de eveniment din New York pentru „Very Bad Comics & So-So Music from Romania”. Evenimentul a fost prezentat de ICRNY in 5 iunie, cu ocazia primei participari romanesti la MoCCA - Museum of Cartoon and Comic Art Festival.

Artistul Matei Branea a vorbit publicului american despre publicatiile Hardcomics si Aooleu, facind o introducere seducatoare scenei de banda desenata si comic art din Romania. Rezistenta materialelor a luat apoi in continuare in primire publicul ICRNY, performind live, de asemenea pentru prima oara la New York.

Atit prezenta Hardcomics la MoCCA, cit si prezentarea de la ICRNY s-au bucurat de mare succes, blogurile de specializate de comics-uri punctind participarea romaneasca in festival, alaturi de cea a publicatiilor nordice, in mare voga acum in SUA.

„Adevarata surpriza in ce priveste participarea internationala in festival a fost insa prezenta editurii Hardcomics din Romania, care a impartea copii ale ziarului international de comics Aooleu, publicatie care da o perspectiva extraordinara si acaparatoare asupra sensibilitatilor bizare, fascinante ale comunitatii artistice din aceasta tara", relata blogul thedailycrosshatch.com.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.