Social 16 Iunie 2009 17:42
Cadrele didactice care inlocuiesc sau falsifica lucrari, ofera candidatilor solutii la subiecte, trateaza cu neglijenta examenul de bacalaureat sau colecteaza bani de la elevi, vor fi sanctionate penal, se arata intr-o nota trimisa de Ministerul Educatiei inspectoratelor scolare

In plus, in aceeasi nota, ministerul le reaminteste membrilor comisiei de bacalaureat de faptul ca nerespectarea metodologiei de examen va duce, in functie de gravitatea faptei, la sanctiuni ce vor merge de la observatii scrise sau diminuarea salariului de baza, pana la excluderea din invatamant, relateaza NewsIn.

Membrii comisiilor vor da declaratii scrise ca vor respecta metodologia de bacalaureat si ca nu au rude de pana gradul al patrulea printre candidatii din centrul unde activeaza, se mai arata in nota ministerului.

“Totodata, va reamintim ca Ministerul Educatiei interzice cu desavarsire colectarea sau favorizarea colectarii fondurilor materiale sau banesti de la candidati, de la parintii acestora sau de la orice persoana care are rude in randul candidatilor”, se mai arata in nota citata.

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat, la randul sau, ca toti profesorii care vor fi depistati ca strang bani de la elevi pentru protocol la examenul de bacalaureat vor fi sanctionati.

Mai multi elevi au declarat ca in scolile lor a inceput deja colectarea de bani destinati protocolului pentru bacalaureat, sumele variind intre 50 si 100 de lei de persoana. Din banii astfel stransi ar urma sa fie cumparate fursecuri, apa si sucuri pentru supraveghetorii din timpul examenului, informeaza NewsIn.

Inspectoratele au luat masuri de siguranta suplimentare pentru a preveni eventualele fraude la bacalaureatul de anul acesta. Astfel, elevii din Capitala care vor sustine anul acesta examenul de bacalaureat nu vor avea voie sa intre nici macar in curtea scolii cu telefoane mobile, carti si caiete, potrivit Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). „Toti directorii de liceu din Bucuresti au fost convocati la o intalnire cu inspectorul general Mihaela Florescu si s-a discutat despre modul in care se va derula bacalaureatul. Unul dintre aspectele discutate a fost ca elevii sa nu aiba voie cu materiale informative si telefoane mobile nici macar in incinta scolii”, a precizat purtatorul de cuvand al IMSB, Marian Banu.

Anul trecut, la prima sesiune a bacalaureatului, ministerul a fost acuzat, in repetate randuri, ca a organizat defectuos acest examen si, implicit, a facilitat copiatul. Ministrul de atunci al Educatiei, Cristian Adomnitei, a replicat spunand ca "s-au luat masuri drastice de securitate si au fost eliminati din examen 268 de elevi care au fost prinsi copiind, precum si profesorii care au inchis ochii la cei care copiau".

Din acest motiv, in sesiunea a doua a bacalaureatului 2009 au fost inaugurate doua solutii contra copiatului. Inainte de examen, candidatii au fost obligati sa lase toate lucrurile din buzunare, in afara instrumentelor de scris, in sacii pusi in acest scop la intrarea in sala, iar probele au fost organizate in liceele care aveau instalate camere de supraveghere.

Bacalaureatul 2009 va avea loc in perioada 22 iunie - 2 iulie, iar rezultatele vor fi afisate pe 5 iulie. Eventualele contestatii vor putea fi depuse tot pe 5 iulie, iar rezultatele finale, care vor lua in calcul si contestatiile, vor fi afisate pe 9 iulie.

Acesta ar putea fi ultimul an in care bacalaureatul presupune probe la cinci materii si subiecte publicate pe internet. De anul viitor, examenul ar urma sa se dea la trei materii, iar subiectele vor ramane secrete pana in ziua examenului, potrivit unei declaratii din ianuarie a ministrului Educatiei, Ecaterina Andronescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.