Social 1 Iunie 2009 15:41
�Directori de la Cultura semneaza acte de distrugere a patrimoniului national�, sustin mai multe ONG-uri, motiv pentru care luni, 1 iunie, de la ora 13, 00 va avea loc un miting in fata Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National.
Participantii la acest protest doresc sa creeze o presiune asupra ministerului pentru numirea unor persoane integre si competente la sefia Directiilor de Cultura. Vor fi prezentate imagini cu distrugeri ale patrimoniului semnate chiar de catre directori ai Directiilor de Cultura.

Mitingul este motivat de anuntarea de catre minister, in ziua de 2 iunie, a numelor viitorilor directori ai Directiilor Judetene de Cultura si a Directiei de Cultura Bucuresti. Dar exista semnale ca se fac presiuni puternice din partea partidelor din coalitie catre Ministerul Culturii pentru numirea unor directori obedienti retelelor imobiliare.

Legea prevede ca directorii Directiilor Judetene de Cultura sa semneaza avizele pentru constructii si demolari in zonele construite protejate (adica in zonele istorice ale oraselor, cele vanate de speculantii imobiliari), fara a fi obligati sa consulte Comisia Zonala a Monumentelor Istorice. Acest fapt a dus in ultimii ani in numeroase judete si in Bucuresti la un adevarat masacru al zonelor construite protejate.

Chiar la inceputul acestei saptamani, 10 organizatii non-guvernamentale au cerut printr-o scrisoare deschisa adresata Ministrului Theodor Paleologu si Secretarului de Stat Vasile Timis (organizatorul concursului) comunicarea numelor candidatilor si a componentei comisiei de concurs.

ONG-urile doreau sa obtina de la ziaristii din teritoriu informatii relevante despre trecutul profesional al candidatilor. Numele candidatilor si componenta comisiei nu au fost comunicate de catre minister pana la aceasta ora, aflam dintr-un comunicat de presa.

Mitingul este organizat de Asociatia Bucuresti, Asociatia Salvati Bucurestiul si Fundatia Eco-Civica. Revendicarile sunt sustinute de: Agentia pentru Monitorizarea Presei, Alianta Civica, Asociatia pentru Conservarea Ariilor Protejate Biocultural “Salvati Vama Veche”, Asociatia pentru Tranzitia Urbana, Asociatia Prietenii Scolii Centrale, Asociatia Pro-Do-Mo, Asociatia "Pro Urbe" Arad, Asociatia Salvati Dunarea si Delta, Asociatia Sighisoara Durabila, Fundatia Calea Victoriei, Grupul Cetatea Mea, Grupul Militia Spirituala, RPER - Rencontres du Patrimoine Europe-Roumanie.

Furia buldozerului, pe cine ataca?

In editia de astazi a revistei "Formula AS" se fac relatari concrete despre cladiri superbe care au fost distruse sub intereseul cainesc ai dezvoltatorilor imobiliari. "Lama buldozerelor taie hoteste in memoria orasului , sfarteca amintirile si maculeaza identitatea putinului cat a mai ramas dupa nebunia ceausista", noteaza Formula As, in articolul "Demolatorii Patrimoniului National". Primim si cateva exemple ale unor cladiri supuse 'holocaustului' capitalist. In Bucuresti, pe strada Maria Rosetti 38 a existat o casa superba, pe strada Icoanei au existat de asemenea doua cladiri interbelice care au fost puse la pamant. In sectorul 1, pe strada Ostasilor, numarul 23, primarul Chiliman a dat o alta aprobare ilegala pentru demolarea unui conac boieresc, sustine aceeasi publicatie.

Artistul roman Mircea Nicolae a gasit chiar o sursa de inspiratie in aceste distrugeri, iar arta sa devine un fel de manifest. In globuri de sticla, artistul salveaza urme ale cladirilor demolate, punand in discutie "disparitia imobilelor de joasa inaltime construite la sfarsitul secolului XIX si in prima parte a secolului XX in zona centrala a orasului Bucuresti. In prezent, acestea sunt demolate si inlocuite cu blocuri de locuinte sau sedii de firma, producand evacuarea unui segment important al memoriei construite"...

In imagine: 'Glob de sticla' de Mircea Nicolae; "fragment de caramida de la o casa demolata de pe strada Iancu de Hunedoara 48, taiata cu flexul in forma de casuta, poxilina (plastic), poxipol, vopsea alba, vopsea neagra, sclipici, apa, un glob de sticla gasit intr-o fabrica de sticla parasita".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.