Social 29 Mai 2009 17:34
Numarul magazinelor care vand asa-zisele "droguri legale" a crescut, la fel ca si numarul consumatorilor de droguri si al tinerilor din Capitala care sunt de acord cu legalizarea drogurilor usoare, potrivit Fundatiei pentru Apararea Cetatenilor Impotriva Abuzurilor Statului (FACIAS).

Mai mult de o treime dintre studentii si elevii bucuresteni recunosc ca au consumat droguri si peste jumatate dintre acestia sunt de acord cu legalizarea drogurilor usoare, potrivit unui studiu al FACIAS, citat de NewsIn.

Rezultatele studiului arata o amplificare a fenomenului consumului de stupefiante printre elevi si studenti, 38% recunoscand ca au consumat droguri, fata de 35% in 2008. In plus, arata o puternica liberalizare a pozitiei fata de legalizarea drogurilor usoare - 51% se pronunta in favoarea legalizarii drogurilor usoare, in comparatie cu 41% anul trecut. Totodata, numarul tinerilor care considera decesul drept o posibila urmare a consumului de droguri este in scadere.

52% din tinerii care au raspuns chestionarelor FACIAS considera drogurile un mijloc de recreere, iar 57% sunt de parere ca drogurile usoare nu creaza dependenta. O treime dintre respondenti au declarat ca ar fi tentati sa incerce droguri. Mai mult de jumatate dintre elevii si studentii participanti la studiu considera ca drogurile pot fi procurate usor.

Potrivit reprezentantilor Societatii Civile pentru Reforma in Sanatate, o alta problema alarmanta este cresterea numarului de magazine care comercializeaza asa-zisele "droguri legale", substante etnobotanice care provoaca aceleasi efecte ca si drogurile ilegale - stari euforice si halucinogene.

"Cresterea numarului de consumatori de droguri cu 3% intr-un an este alarmanta, mai ales ca se observa cresterea consumului de droguri in zonele unde au fost deschise aceste magazine care comercializeaza plante etnobotanice. Aceste plante si substante comercializate in tot mai multe magazine din zona centrala a Capitalei nu sunt interzise prin lege, insa au efecte asemanatoare celor provocare de drogurile considerate ilegale. Este vorba despre diferite plante, cea mai raspandita fiind Salvia divinorum, care se fumeaza, diverse ciuperci, care se consuma ca atare si diferite substante prelucrate chimic, care sunt si mai periculoase", a declarat Razvan Zamfir, director de comunicare al FACIAS.

Cele mai multe magazine de acest tip sunt in zonele Dorobanti, Charles de Gaulle, Piata Romana, in apropierea liceelor si a zonelor de interes pentru consumatorii traditionali si functioneaza sub pretextul ca vand aceste plante pentru colectionari.

Potrivit lui Cezar Bivolaru, presedintele Societatii Civile pentru Reforma in Sanatate, efectele plantelor etnobotanice sunt diverse, de la prurit si migrene, la astenie musculara si tahicardie si reprezinta un mare pericol pentru persoanele care sufera de diferite afectiuni.

"Problema este ca aceste plante sunt branduite ca fiind asemanatoare cu drogurile. Pe geamurile acestor magazine sunt imagini cu frunze de cannabis. Cei care vand astfel de plante isi fac reclama prin pliante cu mesaje precum "Alternative legale la produse ilegale". Camerele de garda ale spitalelor de urgenta cu care colaboram ne-au semnalat ca in ultima vreme a crescut foarte mult numarul internarilor tinerilor aflati sub efectul unor astfel de plante sau substante", a explicat Cezar Bivolaru.

Reprezentantii FACIAS propun ca, in lipsa unei legi care sa reglementeze clar statutul acestor plante si substante, sa se puna la punct un sistem de controlare a nivelului de substanta activa pe care o contin si ca aceste magazine sa poata fi deschise numai cu o autorizatie speciala din partea Consiliului Local.

FACIAS realizeaza anual o cercetare sociologica pentru determinarea perceptiilor sociale asociate consumului de droguri in randul tinerilor. Studiul efectuat in 2009 pe un esantion de 1.100 de elevi si studenti din Capitala urmareste evolutia consumului de droguri printre tinerii cu varsta cuprinsa intre 14 si 22 de ani, prin chestionare care au fost realizate in medii informale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.