Social 19 Mai 2009 00:21
La Muzeul Antipa din Bucuresti a inceput schimbarea. Pe langa renovare si consolidare, se trece si la modernizarea salilor de vizita si repozitionarea exponatelor.
Nu vom mai vedea o expunere permanenta ordonata in genul manualelor de biologie, ci o lume noua, prezentata in stilul Discovery, pe teme mari. In plus, publicul va putea interactiona, cu sprijinul noii tehnologii informationale puse la dispozitia sa.

Alte doua muzee din Bucuresti sunt in reparatii, Muzeul Taranului Roman, caruia i se va restaura cladirea veche, si Muzeul Colectiilor de Arta, care se afla deja in renovare pana la sfarsitul anului 2010.

Muzeul National de Istorie Naturala "Grigore Antipa" din Bucuresti se pregateste sa intre in lumea noilor tehnologii, va fi conectat la internet si informatiile vor putea fi urmarite pe viitoarele plasme care vor intregi expunerea. Pentru asta trebuie sa avem rabdare pana undeva in luna martie a anului viitor, cand ar trebui ca lucrarile de renovare si modernizare sa fie incheiate.

Proiectul de reorganizare a muzeului a demarat pe 5 ianuarie a.c., iar scopul sau, declarat si pe site-ul institutiei, este readaptarea mesajului catre public, din ce in ce mai exigent si mai selectiv. Pe de alta parte, patrimoniul propriu trebuie prezentat intr-o forma mai accesibila, mai incitanta si mai estetica, dar si in conditii optime de conservare.

Dumitru Murariu, directorul general al muzeului, ne-a spus ca momentan lucrarile sunt inscrise in grafic. Costurile destinate reabilitarii se ridica la circa 600.000 euro, imprumutati de Ministerul Culturii si Cultelor, in 2006, de la Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Insa, potrivit lui Murariu, se incearca si accesarea altor fonduri de finantare externa, pentru ca "incercam sa usuram povara ministerului cu un proiect in acest sens". De altfel, chiar ieri directorii au fost anuntati ca incepe un alt program, tot in urma unei licitatii, destinat unor alte lucrari exacte, cum sunt planul inclinat de la intrare, punctul sanitar, chioscul alimentar si de relaxare destinat vizitatorilor etc. Adica se intampla lucruri normale, la timp, pentru ca in momentul redeschiderii vizitatorii sa nu simta nici un disconfort si sa se poata bucura de exponate.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.