Ciobanii cer reducerea taxelor pentru sacrificarea mieilor, motivand ca acestea cauzeaza pierderi producatorilor de pana la 25% din valoarea produsului, a declarat presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine, Marcel Andrei.

Potrivit acestuia, crescatorii de ovine cer reducerea taxelor percepute de procesatori si de Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) pentru sacrificarea mieilor, relateaza NewsIn.

Marcel Andrei a adaugat ca fermierii nu isi pot permite sa piarda sume importante prin intermediul acestor taxe, in conditiile in care pretul carnii de miel a scazut semnificativ de la inceputul anului.

"Procesatorii ne cer 18 lei pentru sacrificarea unui animal, platim si taxe pentru transportul de la ferma la procesatori, mai dam 6 lei inspectorilor sanitari pentru verificarea si stampilarea animalului. Platim circa 20-25% din valoarea mieilor pe aceste taxe. Fermierii nu isi mai permit aceste taxe, in conditiile in care vand carnea de miel cu circa 6 lei, fata de circa 15 lei, cum se vindea anul trecut", a spus Marcel Andrei.

Acesta a adaugat ca fermierii mai solicita avizul asociatiilor profesionale recunoscute pentru acordarea corecta a subventiilor, explicand faptul ca angajatii Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) intocmesc dosare pentru fermieri care nu mai au animale si le acorda acestora subventii nemeritate.

"In general, sunt cazuri in care oamenii isi vand efectivele de animale, dar raman cu ele inregistrate in baza de date si, impreuna cu cei care acorda subventiile, fac astfel incat sa mai primeasca ajutoarele, desi ei nu mai detin animalele", a explicat presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Agricultura, Alimentatie, Tutun, Domenii si Servicii Conexe - Agrostar, Stefan Nicolae.

De asemenea, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine a mai spus ca impreuna cu crescatorii de bovine vor solicita Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR), trecerea pasunilor din domeniul privat, in domeniul public pentru a putea fi inchiriate fermierilor.

"Cerem ca pasunile sa treaca din nou in domeniul public, pentru ca fermierii nu mai au unde sa duca animalele la pascut si odata trecute in domeniul privat, acestea sa fie inchiriate fermierilor pe minimum cinci ani", a mai mentionat Andrei.

Federatia Agrostar impreuna cu Sindicatul National al Crescatorilor de Ovine si Caprine vor solicita o intalnire cu reprezentantii Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale (MAPDR) si anunta ca in cazul unei nerezolvari ale problemelor semnalate, cele doua organizatii vor incepe actiuni de protest.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.