Social 18 Martie 2009 18:04
Proiectul noului Cod Civil interzice pedepsele fizice si prevede ca masurile disciplinare sa poata fi luate de parinti numai cu respectarea demnitatii copilului, prin notiunea de "autoritate parinteasca", inspirata de codurile din Franta si din Qubec.

Potrivit articolului 503, ori de cate ori exista neintelegeri intre parinti cu privire la exercitiul drepturilor sau la indeplinirea indatoririlor parintesti, instanta tutelara, dupa ce ii asculta pe parinti si ia in considerare concluziile raportului referitor la ancheta psihosociala, hotaraste potrivit interesului superior al copilului. Ascultarea copilului este obligatorie, se precizeaza in noul proiect, potrivit NewsIn.

Totodata, Codul Civil interzice pedepsele fizice. Astfel, masurile disciplinare nu pot fi luate de parinti decat cu respectarea demnitatii copilului, fiind interzise orice masuri care pot afecta dezvoltarea fizica, psihica sau starea emotionala a copilului, potrivit articolului 506.

In ceea ce priveste religia copilului, parintii sunt cei care decid asupra acestui aspect. Credinta religioasa a copilului care a implinit 14 ani nu poate fi schimbata fara consimtamantul acestuia, iar copilul care a implinit varsta de 16 ani are dreptul sa-si aleaga singur credinta religioasa.

Minorul care a implinit 15 ani poate sa incheie acte juridice referitoare la munca, la indeletnicirile artistice sau sportive ori la profesia sa, cu incuviintarea parintilor sau a tutorelui, precum si cu respectarea dispozitiilor legii speciale, daca este cazul, potrivit articolului 42.

In capitolul "Familia" din Codul Civil apar mai multe elemente de noutate. De exemplu, reglementarea reproducerii umane asistata medical cu tert donator, introdusa dupa modelul francez si canadian (articolul 458, alineatul 1: parintii care, pentru a avea un copil, doresc sa recurga la reproducerea asistata medical cu tert donator trebuie sa isi dea consimtamantul in prealabil, in conditii care sa asigure deplina confidentialitate, in fata unui notar public care sa le explice, in mod expres, consecintele actului lor cu privire la filiatie).

In cadrul acestei reglementari se stabilesc principiile generale privind regimul filiatiei in situatia reproducerii umane asistate medical cu tert donator. Astfel, potrivit articolului 457, reproducerea umana asistata medical, cu tert donator, nu determina nici o legatura de filiatie intre copil si donator si nici o actiune in raspundere nu poate fi pornita impotriva donatorului. Codul civil instituie raspunderea tatalui fata de mama si copil, in conditiile in care, dupa ce a consimtit la reproducerea asistata medical cu tert donator, nu recunoaste copilul astfel nascut in afara casatoriei. De asemenea, conform articolului 463, tatal are aceleasi drepturi si obligatii fata de copilul nascut prin reproducere asistata medical cu tert donator ca si fata de un copil nascut prin conceptiune naturala. Orice conventie avand drept scop procrearea sau purtarea sarcinii pentru alta persoana este lovita de nulitate absoluta.

Articolul 62 interzice "orice practica eugenica prin care se tinde la organizarea selectiei persoanelor". In continuare, Codul Civil interzice "orice interventii medicale asupra caracterelor genetice avand drept scop modificarea descendentei persoanei, cu exceptia celor care privesc prevenirea si tratamentul maladiilor genetice". De asemenea, este prohibita "orice interventie avand drept scop crearea unei fiinte umane genetic identice unei alte fiinte umane vii sau moarte, precum si crearea de embrioni umani in scopuri de cercetare". Initiatorii proiectului subliniaza, in acest context, ca utilizarea tehnicilor de procreatie asistata medical nu este admisa pentru alegerea sexului viitorului copil, decat in scopul evitarii unei boli ereditare grave legate de sexul acestuia.

Sotul care a participat efectiv la activitatea profesionala a celuilalt sot poate obtine o compensatie, in masura imbogatirii acestuia din urma, daca participarea sa a depasit limitele obligatiei de sprijin material si ale obligatiei de a contribui la cheltuielile casatoriei, potrivit articolului 343. In conditiile in care unul dintre soti sufera un prejudiciu material sau moral prin desfacerea casatoriei, acesta poate cere sotului vinovat sa-l despagubeasca (articolul 403).

In acelasi context, Codul Civil prevede, la articolul 406, prestatia compensatorie, care nu se poate solicita decat odata cu desfacerea casatoriei. La stabilirea prestatiei compensatorii se tine seama atat de resursele sotului care o solicita, cat si de mijloacele celuilalt sot din momentul divortului, de efectele pe care le are sau le va avea lichidarea regimului matrimonial, precum si de orice alte imprejurari previzibile de natura sa le modifice, cum ar fi varsta si starea de sanatate a sotilor, contributia la cresterea copiilor minori pe care a avut-o si urmeaza sa o aiba fiecare sot, pregatirea profesionala, posibilitatea de a desfasura o activitate producatoare de venituri si altele asemenea.

In contextul casatoriei, care nu poate avea loc decat intre o femeie si un barbat, Codul Civil statueaza ca doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie (articolul 479).

Noul Cod civil instituie imbogatirea prin divort


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.