Social 18 Martie 2009 17:05
Colectia Urban de la Curtea Veche, din care fac parte carti precum recent promovata "Femeia care a uitat sa nasca", de Ina Ilie, trebuia sa cuprinda si volumul "Producatorii de gresie", scris de catre bloggerul roman Adrian Ciubotaru. Pentru ca dupa mai multe tergiversari aparitia cartii a fost anulata complet, autorul spune pe blogul personal intreaga poveste a nepublicarii sale, sub titlul "Editura Curtea Veche nu isi respecta autorii".
In acest moment, povestea sa este preluata si de alti bloggeri intr-un comun dezacord fata de practicile editurii, pe care le aflam de la Adrian Ciubotaru. Contactati de catre 9am.ro, reprezentantii editurii nu au vrut sa faca pentru moment declaratii cu privire la acest caz, astfel incat, ne este accesibila doar relatarea lui Adrian Ciubotaru.

"Vei citi modul cum se intampla sa fii tratat de redactorul de carte, cum cei de la editura nu dau doi bani pe tine, cum dai mailuri si nu ti se raspunde, iar cum Grigore Arsene - presedinte AER (n.r Asociatia Editorilor din Romania) si patron la Curtea Veche - stie sa te minta si sa te ameninte in fata", spune Ciubotaru pe blogul sau, unde expune in detaliu relatia neincheiata cu publicarea unei carti si sfarsita intr-un mod destul de abrubt, cu editura Curtea Veche.

Pe Adrian Ciubotaru, pe care il cunoastem mai mult din spatiul public al blogosferei romane l-a deranjat faptul ca cei de la Curtea Veche nu au respectat contractul de publicare al cartii sale "Producatorii de gresie" pentru care editura ajunsese chiar sa elaboreze si o coperta, si a carei aparitie, autorul o anuntase in mai multe medii publice. In final, refuzul publicarii cartii, la inceput amanata timp de mai multe luni, a fost argumentat de impactul crizei financiare asupra editurii.

Bloggerul a fost deranjat si de felul in care directorul editurii Curtea Veche, Grigore Arsene i s-a adresat in momentul in care s-a prezentat pentru anularea contractului de editare.

"Domnul Grigore Arsene a facut ceea ce eu credeam ca nu-i atat de imprudent sa o faca. A spus (fluturand dispretuitor cu hartiile din mana) ca nu exista niciun contract. Mi-a spus ca nu pot dovedi ca am semnat ceva cu ei. Dupa spusele lui, contractul e fals, iar eu l-am semnat cu niste oameni care nu reprezentau editura si de unde stie el ca eu n-am adaugat randuri in contract? Cum pot eu dovedi ca in sediul lor exista un contract semnat cu mine? Mi-a spus ca pot sa-i dau in judecata, insa o sa-mi rada toti in fata (expresia lui). Cat de nesimtit sa fii sa chemi un autor sa semneze rezilierea unui contract, iar apoi sa-i spui ca de fapt nu exista niciun contract? Cat de nesimtit sa fii sa ameninti pe cineva care si-a rupt din timpul lui sa vina la o intalnire la care nu era dator sa vina?", relateaza Adrian Ciubotaru pe blogul sau.

Acum, bloggerul promite sa obtina "scuze si despagubiri" din partea editurii Curtea Veche, creand astfel "un precedent" in spatiul public roman.

"A fost o conjunctura nefericita pentru ei. N-au respectat contractul, apoi au comunicat prost, expeditiv, arogant, iar apoi au reusit si performanta sa ameninte"
, ne-a declarat Adrian Ciubotaru.

"Deocamdata, ma gandesc sa-mi obtin despagubirile care mi se cuvin si abia apoi ma gandesc sa-mi public cartea in alta parte. Sunt blogger, am spatiul propriu de exprimare, iar frustrarea nepublicarii mele intr-o carte nu este atat de mare. Am obtinut promisiunea reprezentarii unui avocat si voi incerca sa fac din acest caz un precedent. Mi se cuvin scuze si despagubiri", adauga acesta, aratand ca este mai interesat in acest moment sa isi rezolve conflictul cu editura in justitie si mai putin de editarea cartii sale, accesibila in format pdf pe internet, de anul trecut.

"Imaginea editurii Curtea Veche va fi cu siguranta afectata. Cautati pe google, pe twitter, pe bloguri si va veti convinge", mai spune Adrian Ciubotaru, iar opinia sa pare sa se confirme. La doar doua zile de la publicarea pe blog a relatarii despre relatia cu editura romaneasca de prestigiu, au aparut reactii de sustinere imediate. Mai multi bloggeri romani au preluat de asemenea cazul sub diverse titulaturi: "Editura Curtea Veche: lipsiti de respect", "Nesimtire crunta la o editura cu pretentii: Curtea Veche", "Curtea plina de oameni mici si vechi", etc.

"Dincolo de acestea, mii de oameni au citit povestea si au mentionat-o intr-un fel sau altul, au dus-o mai departe. Au mai aparut semnale si se pare ca nu sunt singurul nemultumit in ce priveste comportamentul editurii Curtea Veche", spune Ciubotaru.

"Sunt un blogger si scriu eseuri, in general, insa pot spune ca miza blogurilor este mult mai larga decat literatura", comenteaza Adrian Ciubotaru despre sine, iar faptul ca pozitia sa a fost preluata cu solidaritate in blogosfera, ii confirma increderea in puterea de reactie pe care o starnesc blogurile, devenite astfel, instrumente mediatice.

"Nu ardeam sa fiu publicat, consider ca e ceva normal sa ajung candva intre paginile unei carti, insa am ars mereu in ce priveste modul cum sunt tratat atunci cand eu investesc rabdare si bun simt intr-o relatie. Aceasta este povestea nesimtirii cu care Curtea Veche m-a tratat facand sa-mi pierd timp cu un proiect pe care ei, intr-un final, nu au dat doi bani. Mai tarziu, vor da mai mult", incheie Adrian Ciubotaru, relatarea pe blog, despre felul in care a fost afectat de comunicarea si colaborarea stirba cu editura Curtea Veche.

Adrian Ciubotaru a mai precizat pentru 9am.ro ca si in cazul in care cei de la editura s-ar fi dovedit mai diplomati, reactia sa "ar fi aparut oricum in urma nerespectarii contractului si refuzului oricarui fel de intelegere". "E drept ca tonul meu ar fi fost mai bland, insa povestea ar fi iesit in mod public".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.