Social 17 Martie 2009 12:18
Un nou medicament, derivat din magnolie, poate anula doua dintre functiile proteinei de coagulare trombina si poate oferi un nou mod de control al complicatiilor care apar la interventiile de deschidere a arterelor coronare blocate, potrivit cercetatorilor de la Universitatea Duke din SUA.
Potrivit presei americane de specialitate, rezultatele fazei a doua de studii pentru verificarea efectelor acestui medicament au fost pozitive, dovedind ca noul compus derivat din magnolie este eficient si sigur pentru prevenirea cheagurilor de sange si ca poate fi folosit pentru a controla complicatiile precum sangerarea sau formarea de cheaguri in timpul interventiilor chirurgicale.

Trombina este o proteina din sange care are doua functii cheie in formarea cheagurilor de sange - activeaza trombocitele, particule care se reunesc pentru a forma "schela" unui cheag, si ajuta la producerea fibrinei, proteina filamentoasa de sange care intervine in procesul de coagulare. Noul medicament, denumit provizoriu SCH 530348, blocheaza receptorul trombinei, impiedicand astfel formarea trombocitelor si, in acelasi timp, pastrand activitatea benefica formarii de fibrina.

Cheagurile de sange reprezinta o mare problema pentru pacientii care se confrunta cu o interventie coronariana percutanata de curatare a arterelor infundate. Pacientii care sufera o astfel de interventie sunt tratati de obicei cu agenti anti-coagulare precum aspirina sau clopidogrelul (plavix). Desi aceste doua medicamente sunt eficiente, uneori pot produce sangerare sau alte complicatii cardiovasculare.

La studiul efectelor noului medicament, cercetatorii au evaluat 1.030 de pacienti de peste 45 de ani, care erau programati pentru o interventie coronariana percutanata sau angiografie. Pacientii au fost impartiti in patru grupuri, trei dintre acestea primind medicamentul extras din magnolie in diferite doze, iar ultimul grup, un medicament placebo. S-a descoperit, astfel, ca medicamentul extras din magnolie este, in general, tolerat indiferent de doza si ca nu creste sangerarea nici macar atunci cand este administrat impreuna cu aspirina sau clopidogrelul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.