Social 13 Martie 2009 15:12
Sectia pentru procurori a CSM a decis, joi, revocarea din functia de procuror-sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare a lui Dan Voinea, acesta anuntand, dupa decizie, ca isi va depune la Consiliu cererea de pensionare.

Voinea a declarat ca nu isi reproseaza nimic si ca a fost "intotdeauna de partea victimelor". El a precizat ca, din 1977, de cand este magistrat, nu a avut nicio achitare, transmite NewsIn.

Avizul CSM pentru revocare este consultativ. Ulterior, potrivit procedurii, solicitarea este trimisa sefului statului, care poate accepta sau nu cererea de revocare din functie a lui Voinea.

Revocarea procurorului a fost decisa la o zi dupa ce DIICOT a anuntat scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu pentru mai multe fapte in Mineriada din iunie 1990.

Cererea de revocare a lui Voinea a fost inaintata, anul trecut, de catre Ministrul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti la sesizarea Procurorului General.

La Sectia pentru procurori a CSM se afla si sesizarea Comisiei de disciplina pentru procurori in cazul lui Dan Voinea pentru abateri disciplinare in execitarea functiei.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, i-a trimis, pe 27 octombrie 2008, ministrului justitiei, Catalin Predoiu, cererea de revocare a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea, cel care s-a ocupat de dosarele Revolutiei si Mineriadei. Purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Robert Cazanciuc, a declarat ca solicitarea este insotita de o expunere de motive, document in care au fost preluate principalele constatari ale raportului de control al CSM la Sectia Parchetelor Militare.

Procurorul general, Laura Codruta Kovesi, a declarat, pe 23 octombrie 2008, ca ii va cere ministrului Justitiei, Catalin Predoiu, revocarea din functie a adjunctului Sectiei Parchetelor Militare, Dan Voinea. Kovesi a explicat ca, desi au fost multe delegari ale unor procurori din teritoriu la structura centrala, Sectia Parchetelor Militare a rezolvat anul trecut doar trei rechizitorii. Dosarele au fost lucrate de peste 10 procurori.

Iliescu, scos de sub urmarire penala in dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990

Potrivit lui Kovesi, inspectia judiciara nu a consemnat mai multe aspecte sesizate si anume tergiversarea dosarelor Revolutiei si Mineriadelor, precum si o rezolutie de incepere a urmaririi penale care nu a fost trecuta in registru. Procurorul general a mai spus ca dosarul Mineriadei, in care a fost cercetat Ion Iliescu pentru moartea si ranirea unor persoane in 13-15 iunie, ar fi stat 7 luni in nelucrare, inainte de a fi declinat procurorilor civili. In opinia procurorului general, vinovate pentru aceste nereguli ar fi fost conducerile care s-au succedat la sefia Sectiei Parchetelor Militare.

Sectia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii si-a insusit, pe 23 octombrie 2008, cu majoritate de voturi, raportul de control la Sectia Parchetelor Militare, verificarile fiind cerute de procurorul general, dupa ce a dispus infirmarea rezolutiei de incepere a urmaririi penale pentru Ion Iliescu.

Kovesi a sustinut ca procurorul militar Dan Voinea i-a prezentat lui Ion Iliescu o alta invinuire decat cea pentru care a inceput urmarirea penala. Ion Iliescu a fost pus sub invinuire, prin rezolutia din 19 iunie 2007, sub acuzatia ca la data de 13 iunie 1990 a determinat cu intentie interventia in forta a militarilor impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti si din alte zone ale Capitalei, fapt ce a avut ca urmare moartea si ranirea prin impuscare a mai multor persoane. Intre timp, in cazul sau procurorii civili au dat neinceperea urmaririi penale.

Dan Voinea a detinut, intre anii 1997 si 2000, sefia Sectiei Parchetelor Militare. In aprilie 2006, Dan Voinea a fost numit in functia de procuror militar sef adjunct al Sectiei Parchetelor Militare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.