Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism au dispus, marti, scoaterea de sub urmarire penala a lui Ion Iliescu, cercetat pentru subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicarea de informatii false.

Este vorba de al doilea dosar Mineriada in care Ion Iliescu era cercetat penal.

Totodata, au fost scosi de sub urmarire penala si alti 30 de invinuiti, cercetati pentru savarsirea infractiunii de subminarea puterii de stat. Cauza instrumentata de procurori a avut ca obiect cercetarea evenimentelor din 13 - 15 iunie 1990, potrivit NewsIn.

"Prin aceeasi ordonanta au fost dispuse solutii de incetarea urmaririi penale si respectiv, neinceperea urmaririi penale fata de alte persoane", informeaza DIICOT.

Solutia de scoatere de sub urmarire penala data pentru Iliescu si alti 30 invinuiti, printre care si Virgil Magureanu, s-a dat deoarece magistratii care au instrumentat acest dosar au inceput cercetarile pentru fapte care, la momentul producerii, nu erau prevazute in Codul Penal, sustin surse judiciare, potrivit NewsIn.

Potrivit ordonantei DIICOT, Ion Iliescu, Virgil Magureanu si ceilalti invinuiti scosi de sub urmarire pentru subminarea puterii de stat, acte de diversiune si comunicare de informatii false, la mineriada din iunie '90, vor fi cercetati in continuare pentru alte infractiuni, intr-un dosar disjuns.

Potrivit aceleiasi Ordonante DIICOT a decis, de asemenea, declinarea competentei in favoarea Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General pentru solutionarea cauzei cu privire la alte infractiuni, reiese din documentul DIICOT postat miercuri seara pe site-ul Parchetului General.

In cauza declinata catre Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, Ion Iliescu si celelalti urmeaza sa fie cercetati pentru genocid, tratamente neomenoase, distrugerea unor obiective si insusirea unor bunuri si distrugerea unor obiective si insusirea unor valori culturale, pentru care Sectia Parchetelor Militare a dispus inceperea urmaririi penale la datele de 9 iunie 2005, 12 iunie 2006 si 28 mai 2007, se mai arata in Ordonanta DIICOT.

Ion Iliescu era invinuit in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in legatura cu evenimentele din 14-15 iunie.

Anul trecut, in octombrie, procurorii au decis ca in primul dosar al Mineriadei din 13 iunie si noaptea spre 14 iunie 1990 sa nu se inceapa urmarirea penala a fostului presedinte.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.