Social 5 Martie 2009 13:02
Seful SRI, George Maior, a declarat marti, dupa discutiile din Comisia pentru Controlul SRI, ca dosarul subofiterului Floricel Achim reprezinta "o actiune clasica de spionaj documentata de Serviciu".

Potrivit lui Maior, acest caz reprezinta un segment dintr-o operatiune mult mai complexa a Directiei Generale de Contraspionaj a SRI, "care are ca obiectiv protejarea securitatii nationale prin mijloace specifice de informatii".

Maior a precizat ca nu poate da amanunte despre aceste caz, dar ca a informat Comisia pentru controlul SRI.

La intalnirea cu George Maior si ceilalti sefi ai Serviciului a participat si presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Teodor Melescanu, care a fost invitat de presedintele Comisiei SRI, Cezar Preda.

Bulgarul Marinov Zikolov actiona pe teritoriul Romaniei ca agent de informatii al unui serviciu special strain si l-a recrutat pe Floricel Achim, subofiter MApN cu acces la date si informatii cu caracter clasificat, a informat marti SRI.

In cadrul activitatii informativ - operative desfasurate de Directia Generala de Contraspionaj a Serviciului Roman de Informatii au fost obtinute inca din anul 2005 date referitoare la derularea pe teritoriul national a unei operatiuni de culegere de informatii clasificate in favoarea unor structuri informative straine, potrivit unui comunicat SRI.

Urmare a masurilor complexe intreprinse in caz, SRI a documentat informativ modalitatile concrete prin care documente cu caracter militar apartinand Ministerului Apararii Nationale au fost sustrase ilegal, fiind ulterior transmise reprezentantilor unui alt stat nealiat.

In cadrul operatiunii, ofiterii SRI au stabilit cu certitudine faptul ca transferul documentelor s-a realizat de catre cetateanul strain Marinov Zikolov care actiona pe teritoriul Romaniei ca agent de informatii al unui serviciu special strain.

Acesta l-a recrutat si angrenat pe cetateanul roman Floricel Achim, subofiter MApN cu acces la date si informatii cu caracter clasificat, in culegerea si transmiterea de informatii. Dupa prelucrarea datelor, acestea erau transmise printr-un sistem de legatura complex, specific serviciilor speciale, catre cadre de informatii straine, informeaza Serviciul.

Pentru activitatile desfasurate si in functie de importanta documentelor furnizate cei doi erau recompensati cu diverse sume in valuta.

In momentul clarificarii amenintarilor si a stabilirii existentei elementelor constitutive ale unor infractiuni la adresa securitatii nationale, SRI a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie –

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism cu care s-a actionat in cooperare pentru stabilirea tuturor circumstantelor in care au fost savarsite faptele mentionate. SRI va asigura, conform competentelor legale, sprijin specializat procurorilor DIICOT in derularea anchetei.

De asemenea, SRI va continua cooperarea cu Directia Generala de Informatii a Apararii in vederea stabilirii prejudiciilor generate de activitatile prezentate.

Pentru a nu periclita cursul investigatiei, aflata in derulare, SRI nu poate oferi deocamdata informatii suplimentare legate de acest caz, precizeaza Serviciul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.