Social 4 Martie 2009 16:48
Primaria Municipiului Bucuresti va organiza licitatii pentru reabilitarea fiecarei strazi din Centrul istoric, dupa ce primarul Sorin Oprescu a anuntat ca va rezilia contractul cu firmele care trebuiau sa reabiliteze zona insa au intarziat cu lucrarile.

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, este nemultumit de faptul ca in sase ani, din 14 strazi care trebuiau sa fie reabilitate cu finantari din fonduri structurale, au fost finalizate doar patru. Pentru cele patru strazi s-au cheltuit 4,5 milioane de euro.

"Ne intereseaza sa terminam procesul rezilierii contractelor, sa reluam lucrarile la strazi si pana la sfarsitul anului sa incheiem lucrarile la strazile Lipscani si Smardan", a precizat primarul Sorin Oprescu, potrivit NewsIn.

In plus, municipalitatea vrea sa refaca fatadele a peste 40 de case din Centrul istoric care se afla in proprietatea Primariei si poarta discutii cu investitorii straini care au cumparat case in zona pentru a-i convinge sa faca acelasi lucru.

Primarul Capitalei a adaugat ca intentioneaza sa transforme in gradina de vara, cu teatru in aer liber, un teren din zona aflat in proprietatea primariei, pe care momentan se depoziteaza materialele de constructii necesare pentru reabilitarea strazilor. Iarna, acesta va fi tranformat in patinoar.

Contractul cu firma spaniola Sedesa, in valoare de aproape 27 de milioane de euro, este in proces de reziliere, iar primaria mai are de platit cateva facturi catre aceasta. Contractul a fost finantat de Banca Europeana pentru Investitii (7,3 milioane euro), Guvernul Olandei (1,8 milioane euro) si Primaria Capitalei (9,1 milioane euro). In plus, in ianuarie 2008, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB) a votat alocarea unui buget suplimentar de 8,5 milioane euro, bani destinati unor lucrari arheologice, de reabilitare arhitecturala si urbanistica, pentru instalarea unor statui in zona sau pentru reabilitari ale retelei de canalizare.

In luna noiembrie 2008, edilii Capitalei afirmau ca lucrarile la reteaua de apa si canalizare sunt finalizate in proportie de 75%. Intarzierile ar fi cauzate, spun edilii, si de necesitatea obtinerii unui accept de la Ministerul Culturii, care sa certifice ca actiunea de reabilitare nu afecteaza siturile arheologice din zona. Recent, Primaria a primit descarcare arheologica, adica acest accept, pentru sapte strazi, la trei dintre ele fiind deja finalizate lucrarile de apa si canal.

Din datoria de 5,4 milioane catre firma Sedesa, municipalitatea platise in luna noiembrie doar 2,8 milioane euro, lucru care, cel putin teoretic, conditiona continuarea lucrarilor.

Primaria Capitalei a cheltuit, in ultimii 17 ani, 42 de milioane de euro pentru reabilitarea Centrului istoric.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.