Organizatia Internationala pentru Migratie (OIM) a lansat prima campanie internationala de combatere a traficului de persoane in Europa de Est. Campania vizeaza Turcia, fostul bloc sovietic si Romania. In Raportul anual privind traficul de fiinte umane, ca si anul trecut, tara noastra a fost plasata in nivelul 2, impreuna cu alte state europene importante. Campania este coordonata de guvernul turc si implementata de OIM, iar scopul ei este combaterea traficului de persoane.

In cadrul acestei campanii, OIM ofera sprijin persoanelor traficate si se fac eforturi pentru a preveni situatia de trafic. Marielle Sander-Lindstrom, seful Misiunii OIM din Turcia, a declarat: ,,Traficul de persoane reprezinta o problema ce depaseste granitele nationale. Datorita acestui fapt, campania abordeaza prevenirea traficului de persoane dintr-o perspectiva regionala". In aceste conditii, desi Moldova si Ucraina sunt principalele tari de origine ale persoanelor traficate in Turcia, campania vizeaza si alte state, inclusiv Romania. In anul 2004, ambasadele romanesti din strainatate au repatriat 350 de victime ale traficului de fiinte umane.

In Turcia, persoanele traficate pot apela gratuit numarul de telefon 157 pentru a cere ajutor. Campania media multinationala va promova acest numar, iar printre voluntarii care raspund apelurilor telefonice se afla si un vorbitor de limba romana. De asemenea, in cadrul actiunilor de informare, toate persoanele care vor intra in Turcia vor primi din partea autoritatilor fluturasi care vor contine informatii despre noul hotline.

Materialele informative vor fi redactate in mai multe limbi, cuprinzand si traducerea in romana. Campania isi propune si sa creasca gradul de constientizare in randul publicului, sa organizeze sesiuni de instruire pentru personalul din cadrul fortelor de ordine si sa acorde asistenta persoanelor traficate. Bugetul campaniei, care se ridica la 700 000 de dolari, este acoperit de guvernul SUA si cofinantat de guvernul Turciei.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.