Social 2 Martie 2009 00:54
Manea Manescu ramane in istorie ca unul dintre cei mai lingusitori subordonati ai cuplului Elena si Nicolae Ceausescu. Fostul premier Manea Manescu, inmormantat sambata la Bellu, este „inventatorul” unora dintre formulele adulatorii ce au facut cariera in propaganda ceausista.

Manea Manescu a fost un caz straniu printre liderii comunisti, spune fostul ministru de Externe Stefan Andrei: „Un foarte bun profesor de economie, un om de cultura, dar un om slab de caracter. Il lingusea pe Ceausescu intr-un mod jenant”.

Manescu era unul dintre putinii comunisti ilegalisti scoliti, care urmasera la zi liceul si facultatea. In plus, era fiul unui vechi ilegalist, Constantin Manescu, prieten al scriitorului Panait Istrati. O astfel de descendenta i-ar fi permis o atitudine mai indrazneata in relatia cu sotii Ceausescu, spune Stefan Andrei.

Cu toate acestea, el a ales subordonarea totala si asa va ramane pentru totdeauna in istorie. Daniel Barbu, profesor de stiinte politice la Universitatea Bucuresti, spune ca Manea Manescu a facut parte din grupul de nomenclaturisti direct responsabil de aparitia si consolidarea cultului personalitatii cuplului conducator, grup cu un profil sters: „Manea Manescu nu s-a ilustrat decat printr-o supunere oarba fata de Nicolae Ceausescu”.

Manea Manescu este cel care va inaugura cultul Elenei Ceausescu, in 1979, cand sotia sefului PCR implinea 60 de ani. Tot el ar fi folosit pentru prima data expresiile „genialul carmaci” si „cel mai iubit fiu al poporului” la adresa lui Nicolae Ceausescu.

Ceausescu si-a luat in 1966 licenta in economie cu Manea Manescu, pe atunci rectorul Institutului de Stiinte Economice. Mai mult, Manea Manescu si Elena Ceausescu au devenit academicieni in aceeasi sedinta extraordinara a Adunarii generale a Academiei Romane, cu exact 25 de ani inainte ca Manescu sa fie inmormantat la Bellu (28 februarie 1974).


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.