Procesul fostului general Victor Stanculescu a fost amanat, marti, deoarece instanta nu a primit noua expertiza de la Institutul National de Medicina Legala.

Magistratii militari au solicitat printr-o adresa catre INML obligativitatea convocarii unui expert la refacerea expertizei. Judecatorii au mai cerut si efectuarea unei noi coronografii, in cazul in care nu a fost deja efectuata pentru noua expertiza. S-a mai pus in vedere Institutului de Medicina Legala ca in concluziile raportului sa se pronunte cu claritate daca fostul general Stanculescu poate sau nu sa execute in inchisoare pedeapsa, relateaza NewsIn.

Urmatorul termen a fost stabilit pentru 24 martie.

Reamintim ca judecatorii Tribunalul Bucuresti au decis, pe 29 decembrie 2008, eliberarea din arest pentru cel putin 3 luni a generalului Mihai Chitac. Magistratii au luat aceasta decizie in baza expertizei medicale care arata ca fostul general trebuie supus la doua interventii chirurgicale pe cord.

La randul lui, Stanculescu a cerut si el eliberarea tot pe motive medicale, insa, deocamdata, nu s-a luat o decizie definitiva, cerandu-se, in decembrie 2008, refacerea expertizei medico-legale.

Recursurile depuse de Stanculescu si Mihai Chitac, condamnati la 15 ani de inchisoare si degradare militara in procesul Revolutiei de la Timisoara, au fost respinse pe 15 octombrie 2008 de Inalta Curte de Casatie si Justitie prin decizie definitiva si irevocabila, insa acestia au contestat decizia.

Fostii generali Mihai Chitac si Victor Stanculescu, incarcerati la Spitalul Penitenciar Jilava, au fost dusi, pe 12 noiembrie 2008, la INML, pentru expertiza medico-legala.

Potrivit motivarii data publicitatii in 5 decembrie 2007, Victor Stanculescu si Mihai Chitac nu pot fi exonerati de raspundere penala, pentru ca au executat ordinul lui Ceausescu de a trage in manifestantii de la Timisoara, ordinul fiind ilegal, cei doi stiind de caracterul anticomunist al revoltei. Acelasi document confirma faptul ca Victor Athanasie Stanculescu a facut parte din comandamentul care a condus actiunea de reprimare a manifestatilor de la Timisoara si a exercitat cu "vadit exces de zel" atributiile ce i-au revenit in cadrul acelui comandament. Aceasta a dus si la numirea sa de catre Nicolae Ceausescu, in seara de 20 decembrie 1989, in functia de comandant militar unic al muncipiului Timisoara, se arata in motivarea sentintei de condamnare a generalului(r) Stanculescu pentru Revolutia de la Timisoara.

Instanta a decis sa se faca o noua expertiza medicala in cazul lui Victor Sanculescu


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.