Pretentia Muzeului National de Arta al Romaniei ca Valentin Ceausescu sa ceara restituirea bunurilor de la Parchet, iar Parchetul, la randul sau, sa le ceara de la Muzeu, este "cel putin birocratica" si incalca dreptul la un proces echitabil, motiveaza Curtea de Apel decizia din 17 decembrie 2008.
De asemenea, se incalca si accesul liber la justitie, mai arata CAB, in motivarea deciziei definitive si irevocavile, prin care a stabilit ca Valentin Ceausescu trebuie sa primeasca de la Muzeul National de Arta 15 tablouri, dintre cele 42 revendicate, si 9 obiecte de argint si portelan.

Curtea de Apel sustine, in motivare, ca, atat timp cat se poate pune sechestru pe bunurile unui invinuit sau inculpat si nu se dovedeste ca o alta persoana, care sa pretinda ca este proprietarul bunurilor, a contestat luarea masurii asiguratori, in procedura restituirii bunurilor cu privire la care a incetat masura sechestrului asigurator, se prezuma ca persoanele de la care au fost preluate bunurile sunt proprietari.
In acest sens, CAB sustine ca Parchetul a predat bunurile Muzeului, in numele familiei Ceausescu, iar, potrivit legii, MNAR nu poate pretinde ca Parchetul sa demonsteze ca lucrul depozitat este proprietatea sa. "Daca ar fi fost vorba despre o suma de bani, aceasta ar fi fost consemnata pe numele invinuitului (n.r. Valentin Ceausescu)", explica instanta.

Valentin Ceausescu a probat ca bunurile cerute se regasesc printre cele mentionate in procesul verbal de preluare, arata Curtea de Apel, cu precizarea ca, "daca exista persoane care se pretind proprietare ale acestor bunuri, pot sa formuleze actiune in revendicare impotriva reclamantilor in cauza (n.r. familia Ceausescu)".

Referitor la faptul ca actiunea civila a lui Valentin Ceausescu a fost indreptata impotriva Muzeului, CAB arata ca a procedat in mod corect, dat fiind ca bunurile se afla in custodia Muzeului National de Arta, unde au fost predate de catre Parchetul General, dar pastrate in numele persoanelor de la care au fost preluate. CAB reaminteste faptul ca, printr-o decizie definitiva a Tribunalului Bucuresti, s-a dispus restituirea catre Valentin Ceausescu a tuturor bunurilor cu privire la care au fost dispuse masuri de indisponibilizare si confiscare prin ordonantele procurorilor si care nu au fost restituite, bunuri ridicate de la acesta si de la Nicu Ceausescu.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, prin sentinta definitiva si irevocabila, in 17 decembrie 2008, ca Valentin Ceausescu trebuie sa primeasca de la Muzeul National de Arta 15 tablouri dintre cele 42 revendicate si 9 obiecte de argint si portelan.

Astfel, magistratii au respins ca nefondat recursul formulat de Muzeul National de Arta impotriva sentintei Tribunalului Bucuresti, care a decis ca muzeul trebuie sa-i restituiasca lui Valentin Ceausescu si sotului Zoei Ceausescu 15 tablouri si 9 obiecte de argint si portelan.

In acest dosar, inregistrat in anul 1999, pe rolul Tribunalului Bucuresti, instanta a dat o decizie in data de 24 aprilie 2008 (n.r. - judecata acestui dosar a fost suspendata multi ani, cauza fiind repusa pe rol in anul 2008), prin care a dispus ca Muzeul National de Arta al Romaniei sa le restituie lui Valentin Ceausescu si lui Mircea Oprean, sotul Zoiei Ceausescu - care a murit in anul 2006, la 57 de ani, de cancer - 15 tablouri din cele 42 revendicate si 9 obiecte de argint si portelan.

Astfel, Muzeul National de Arta al Romaniei este obligat sa restituie familei Ceausescu bunurile mobile care au fost confiscate de Parchetul General in anul 1990 si lasate in custodia muzeului la momentul respectiv, potrivit magistratilor Tribunalului Bucuresti. "Muzeul ar trebui obligat sa predea bunurile aflate in custodia sa, dat fiind ca Parchetul General le-a predat muzeului, dupa ce le-a confiscat de la Valentin Ceausescu in anul 1990, cu titlu de masura asiguratorie", se mai arata in motivarea deciziei din 24 aprilie.

Reprezentantii muzeului au sustinut, insa, ca nu au nicio obligatie in acesta cauza, dar magistratii tribunalului au respins sustinerea lor.

Totodata, Tribunalul Bucuresti a mai respins si ideea inaintata de Muzeul de Arta, care considera ca, de fapt, Parchetul General ar trebui obligat la restituirea bunurilor confiscate.

Magistratii arata ca, din moment ce Parchetul a fost obligat, in 3 octombrie 2006 - intr-un alt dosar solutionat pe latura penala - sa dispuna restituirea "bunurilor confiscate si sechestrate", Valentin Ceausescu (n.r. - cel care a introdus actiunea si in numele fratelui sau decedat, Nicu) si Mircea Oprean (n.r. - care a introdus actiunea ca mostenitor al sotiei defuncte, Zoia Ceausescu) pot cere restituirea bunurilor "de la orice persoana in mainile careia s-ar regasi aceste bunuri".

Traseul tablourilor familiei Ceausescu a avut, de altfel, un parcurs sinuos in instantele de judecata din Romania, mergandu-se atat pe latura penala, cat si pe latura civila. Unul dintre dosare a fost trimis de trei ori spre rejudecare. Intr-un altul, s-a obtinut o decizie definitiva si irevocabila. Alte doua dosare, mai vechi, au avut ca tema acelasi subiect.

Cu toate acestea, Valentin Ceausescu nu si-a recuperat, pana acum, tablourile cerute.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.