Sute de actori din Romania vor fi afectati de ordonanta cabinetului Boc prin care se interzice cumularea de pensie si salariu de la stat, numarul lor exact urmand sa fie facut public, in zilele urmatoare, de Uniunea Teatrala din Romania (UNITER).
"Am trimis astazi (marti - n.r.) o solicitare tuturor teatrelor din Romania, pentru a afla exact numarul actorilor pensionati care lucreaza inca in teatre, iar in urmatoarele zile vom avea si cifrele exacte", au declarat reprezentanti ai UNITER, potrivit NewsIn.

Ce parere aveti despre decizia Cabinetului Boc? Asteptam comentariile voastre pe forum!

Directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), Ion Caramitru estimeaza la 200 numarul actorilor pensionati aflati inca in activitate la teatrele de stat. "Este o picatura de apa intr-un ocean. Ar fi pacat de la Dumnezeu sa nu mai poata lucra. Aceasta ordonanta nu pica bine, pentru ca noi vrem sa tinem aproape de teatru marii actori care au iesit la pensie. Actorii sunt cea mai restransa categorie sociala; daca la TNB sunt 17 actori pensionati, printre care Victor Rebengiuc, Mircea Albulescu, Sanda Toma si Damian Crasmaru, la alte teatre sunt, probabil, cel mult cinci", a precizat, pentru NewsIn, Caramitru.

Potrivit directorului TNB, la luarea unei decizii de tipul ordonantei in discutie, trebuia luat in calcul faptul ca actorii ies la pensie la fel ca majoritatea salariatilor, la 65 de ani barbatii si la 62 de ani femeile, iar pensiile nu sunt foarte mari, in comparatie cu cele primite de angajatii din Armata sau Interne. "Acestia din urma ies la pensie la 50 de ani si beneficiaza de pensii uriase", a mai spus Caramitru.

In opinia directorului de la "Nottara", Mircea Diaconu, ordonanta este o decizie liberala a unui guvern neliberal. "Aceasta ordonanta sustine decizia pe care am luat-o cand am devenit director al acestei institutii: am scos la pensie pe cei care aveau varsta legala si, impreuna cu ceilalti fosti angajati ai teatrului, am lucrat cu ei pe baza de contract, in conformitate cu Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe. In prezent, numarul colaboratorilor permanenti este de 13-14, dar mai creste in functie de spectacolele care se joaca, iar numarul actorilor salariati este de 40", a precizat Diaconu.

La pensiile mici ale actorilor face trimitere si directorul Teatrului de Comedie, George Mihaita. "Sper ca guvernantii se vor gandi la o portita prin care actorii pensionari sa fie recompensati pentru prestatiile lor, pentru ca pensiile nu sunt foarte mari. Noi lucram cu actorii pensionari pe baza de contract pe fiecare spectacol. In momentul de fata, nu avem nicio colaborare", a spus Mihaita.

Directorul Teatrului Mic, Florin Calinescu, afirma ca institutia pe care o conduce nu are colaboratori permanenti din randul actorilor pensionati. "Ordonanta este, probabil, o masura luata de guvernul Boc in situatie de criza, pentru a face tot felul de economii. Eu cred ca actorii pot beneficia de un alt statut. Noi putem lucra cu actorii pensionati fara a fi angajati, ci in colaborare pe baza de proiecte. Nu avem colaboratori permanenti, ci in functie de spectacole putem apela la doi pana la zece actori pensionati", a spus Calinescu.

Actori pensionati sunt inca in activitate si la teatre din tara, printre care si cel din Targu Mures. Directorul institutiei, Karp Gyorgy, vede si el in ordonanta o masura prin care Executivul vrea sa faca economii la buget. "Cred ca guvernul trebuie sa stranga cureaua. In acesti 18 ani de democratie, s-au cam risipit niste bani, pe care o sa-i stranga cum poate, de la institutiile bugetare, prin astfel de legi. In institutia noastra, patru angajati din totalul de 190 sunt afectati direct de ordonanta si ma voi intalni miercuri cu ei, pentru a discuta situatia. Este vorba despre o actrita, care va lucra in continuare in acesta institutie, fiind platita per spectacol, doua foste cadre militare, pensionate inainte de termen, ca urmare a deciziei de reducere a numarului de cadre militare din Armata si care urmeaza sa aleaga intre beneficiile compensatorii primite ca urmare a acestei decizii si functia de salariati ai Teatrului National din Targul Mures, si inca o persoana, care are deja limita de varsta pentru pensionare", a spus Karp.

Potrivit ordonantei de guvern publicata luni in Monitorul Oficial, pensionarii pentru limita de varsta nu pot cumula pensia cu veniturile realizate dintr-o activitate profesionala, indiferent de nivelul lor, daca acestea sunt obtinute din exercitarea unor functii remunerate in cadrul autoritatilor si institutiilor publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si in cadrul regiilor autonome, societatilor nationale, companiilor nationale si societatilor la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala. Angajatii de la stat care cumuleaza pensia cu salariul trebuie sa decida in 15 zile la care dintre cele doua venituri renunta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.