Numarul donatorilor in moarte cerebrala a crescut cu peste 50% in 2008, fata de anul precedent, au anuntat reprezentantii Agentiei Nationale de Transplant (ANT).

In prezent, in Romania, transplantul de la o persoana aflata in moarte cerebrala se poate efectua numai cu acordul familiei.

"In anul acest an, am reusit sa efectuam 400 de transplanturi de organe, ceea ce reprezinta o crestere semnificativa fata de alti ani, in care reuseam sa facem doar cateva zeci de transplanturi. De asemenea, la nivel national, s-au efectuat 600 de transplanturi de tesuturi", a precizat directorul ANT, dr. Victor Zota, potrivit NewsIn.

Potrivit ANT, in 2008, a fost pus la punct si a devenit functional Registrul National de Transplant. "Prin acest registru am dorit sa eliminam traficul de organe si sa avem o evidenta clara a tuturor celor care au nevoie de un transplant. Nicio persoana care nu se afla in acest registru nu poate face transplant in Romania", a completat dr. Zota.

Cele mai multe transplanturi efectuate in Romania, in 2008, au fost cele renale (198), urmate de cele medulare (83). De asemenea, s-au realizat sase transplanturi de inima. Reprezentantii ANT sustin ca urmeaza sa achizitioneze un aparat de perfuzie a inimii, care va permite transportul organului timp de pana la 11 ore, de la donator la primitor. Perfuzia va mentine inima functionala, printr-un mecanism care pompeaza sange cald.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.