Peste 130 tone de carne de porc contaminata cu dioxina au intrat in Romania in ultimile trei luni, a declarat vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak, potrivit NewsIn.

Astfel, 40 de tone de carne de porc au fost descoperite la Cluj, 70 de tone in judetele Prahova, Valcea si Bucuresti, si inca 20 de tone intr-un depozit central din Bucuresti.

Cele 40 de tone de carne de lucru din Cluj, au fost distribuite in 24 de judete la 36 de firme, iar din totalul cantitatii s-au gasit 4.373 kg.

Cele 20 de tone din Bucuresti au mers catre cinci firme din trei judete: Olt, Ilfov si Buzau. In judetul Olt au fost identificate pana in prezent 5.254 kg, iar in Ilfov s-au facut controale la trei firme.

Astfel, una dintre ele a uilizat integral 1.044 kg, o a doua a utilizat 4.534 de kg de carne de porc care au fost procesate si introduse pe piata in judetul Teleorman. A treia firma a folosit 1.811 kg din care, dupa procesare au rezulta 2.252 kg de produse. Din cantitatea rezultata, 1.774 au fost sechestrate, iar restul au fost livrate pe piata.

"Carnea de porc intrata pe parcursul celor trei luni trei luni a intrat in procesare si nu direct pe piata, de aceea consider ca nu ridica niciun risc asupra celor care au consumat deja", a spus Laszlo Csutak.

Contactat telefonic, Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii, a declarat pentru NewsIn ca firma care a importat cele 3,6 tone se numeste Meatteam. "Este vorba de Meatteam, unul dintre cei mai mari traderi din domeniu. Ii cunosc si pe cei care au cumparat de la el dar nu fac parte din asociatie si nu le dau numele. Importatorul a adus carnea la inceputul lunii noiembrie, iar alerta a fost data la sfarsitul lunii", a spus Minea.

In prezent s-au facut notificari la opt punct de frontiera din partea de est a tarii pentru a se face control la toate importurile de porc care intra in tara.

O fabrica pentru hrana animalelor, la originea contaminarii cu dioxina

Dioxina afecteaza sanatatea numai in cazul consumului intens de carne contaminata

Dioxinele reprezinta un grup de compusi chimici care au anumite caracteristici comune chimice si biologice. Exista cateva sute de astfel de compusi care fac parte din trei clase de substante inrudite. Dioxinele se formeaza in urma proceselor de ardere, cum ar fi combustia deseurilor sau a combustibililor (lemn, ulei sau carbune). De asemenea, dioxinele apar dintr-o multitudine de surse naturale, cum ar fi arderea padurilor si ierburilor, eruptiile vulcanice, ce contribuie la cresterea nivelului de dioxine in mediul ambiant.

Incepand cu anul 1920, nivelul de dioxine a crescut la nivel global, ca urmare a industrializarii. Scaderea nivelurilor de dioxine din mediu si incercarea de a controla acest fenomen de poluare a mediului, a inceput cu anii 1970 atunci cand dioxinele au fost recunoscute ca substante chimice cu toxicitate ridicata. Datorita faptului ca sunt atat de raspandite in mediul inconjurator, dioxinele sunt prezente inclusiv in organismul uman.

Studiile de specialitate au demonstrat ca expunerea la cantitati suficient de mari de dioxina, poate provoca un numar de reactii adverse privind sanatatea, in functie de o serie de factori ce includ nivelul, perioada si frecventa expunerii.

Cea mai intalnita problema legata de sanatate este acneea severa, care se manifesta prin leziuni care apar in special la nivelul fetei si partii superioare a corpului. Alte efecte ale expunerii la o cantitate mare de dioxina sunt iritatii ale pielii, cresterea excesiva a parului pe corp, depigmenarea, deteriorarea lobului mijlociu al ficatului.

Una din preocuparile cele mai importante in ceea ce priveste efectele dioxinelor asupra organismului uman este aparitia cancerului la adulti. In urma studiilor efectuate pe animale, privind expunerea la niveluri scazute de dioxine pe o perioada indelungata de timp, s-a concluzionat ca pot declansa efecte negative in ceea ce priveste dezvoltarea si reproducerea.

In urma analizelor de risc efectuate la nivelul Comunitatii Europene, Comisia Europeana a adoptat in decembrie 2006 Regulamentul CE nr. 1881/2006 prin care sunt stabilite nivelurile maxime admise de anumiti contaminanti in anumite produse alimentare, inclusiv nivelurile de dioxine si dioxine similare PCB.

Comisia Europeana mentioneaza faptul ca nivelul maxim admis, de 1 pg/g grasime de porc, stabilit prin regulamentul european pentru nivelul maxim admis de dioxine si 1,5 pg/g grasime de porc stabilit pentru suma dioxinelor si PCB-urilor similare dioxinelor este de de 100 de ori mai mic decat rezultatele analizelor, dar posibilele reactii adverse asupra sanatatii publice au fost evaluate luand in considerare expunerea pe termen lung la acesti contaminanti.

O expunere pe termen scurt nu prezinta reactii adverse pentru sanatatea publica. Cu toate acestea Comisia recomanda indepartarea din lantul alimentar a produselor avand un grad de contaminare mare in vederea limitarii populatiei la expunerea ingerarii de contaminanti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.