AMP a numit aceasta decizie definitiva si irevocabila impotriva ziaristei Feri Predescu ca fiind “o victorie a coruptiei si crimei organizate asupra libertatii de exprimare". Apelul, semnat de presedintele AMP, Mircea Toma, doreste a contribui la eliberarea ziaristei de sub “presiunea unei pedepse excesive”.
Cursul evenimentelor
Feri Predescu a relatat, intr-o emisiune TV la care era invitat si Radu Mazare, despre relatiile primarului Constantei cu lumea interlopa. Informatiile erau publice, ele erau rezultatul unei anchete realizate de o echipa de 12 jurnalisti de investigatie care au redactat o monografie a crimei organizate care sufoca orasul si judetul Constanta. Informatiile la care s-a referit Feri Predescu fusesera deja publicate nu numai in aceasta monografie, ci si intr-un cotidian central. Ele detaliau relatia dintre afaceri, lumea interlopa, politicieni si administratia locala. Nici monografia, nici cotidianul nu erau editate in Constanta. Nici unul, nici celalalt nu au pierdut in justitie niciun proces deschis de Radu Mazare. A pierdut, insa, Feri Predescu: ea a vorbit, la telefon, din Constanta. A castigat la judecatorie, a pierdut la tribunal. Tribunalul a dispus ca Feri Predescu:
- sa prezinte scuze reclamantului prin intermediul unei scrisori publice adresata acestuia, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere;
- sa publice prezenta hotarare, pe cheltuiala sa, intr-un ziar de larga circulatie in Municipiul Constanta si intr-un ziar central de larga circulatie in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva a prezentei hotarari, sub sanctiunea platii daunelor combinatorii de 100 ron/zi de intarziere;
- sa plateasca 50.000 de RON daune morale, cheltuielile de judecata in valoare de aproximativ 7 197 RON.
Dar pana atunci ea trebuie sa execute decizia judecatoreasca irevocabila. Ceea ce, pe mine ma revolta. Simbolic, mesajul acestei pedepse este urmatorul: cine se leaga de mine, plateste scump. Mesaj dur, transmis cu forta unor voci - Tribunalul si Curtea de Apel Constanta - care ar trebui sa fie garant al administrarii legii, iar nu protectoare ale celor care nu vor sa se vorbeasca despre crima organizata.
Simt nevoia sa protestez fata de aceasta victorie asupra unuia dintre putinii ziaristi care mai indraznesc sa vorbeasca liber intr-unul dintre orasele cele mai sufocate de coruptie si crima organizata. Iar pentru a face din protest o institutie, simt nevoia sa ii recladesc ziaristei Feri Predescu si celor care gandesc si actioneaza ca ea, increderea ca daca la Constanta sunt singuri si vulnerabili in fata unui primar abuziv, nu sunt singuri in Romania.
Inteleg sa contribui la eliberarea ei de sub presiunea unei pedepse excesive si sa-i usurez efortul cu o contributie in bani. Sa inteleaga primarul Mazare ca nu ajunge un calus de 15 000 de euro pentru ziaristii din Romania.
Am depus azi o suma in contul colegei mele Feri Predescu impotriva lui Radu Mazare si a acelor magistrati din Constanta care nu apara principiul libertatii de exprimare.” – relateaza Mircea Toma, presedintele AMP, in comunicatul sau pentru sprijinul ziaristei Feri Predescu.
Se alatura demersului si o sprijina financiar pe Feri:
1. Jean-François Julliard, Secretar general, Reporteri fara Frontiere
2. Ioana Avadani, director executiv – Centrul pentru Jurnalism Independent
3. Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania
4. Rodica Culcer, jurnalist
5. Catalin Tolontan, jurnalist
6. Dan Tapalaga, jurnalist
7. Iulian Comanescu, jurnalist
8. Valentin Zaschievici, jurnalist, Jurnalul National
9. Liana Ganea, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei
10. Razvan Martin, coordonator al programului FreeEx, Asociatia Agentia de Monitorizare a Presei
11. Stefan Candea, jurnalist, vicepresedinte Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
12. Sorin Semeniuc, jurnalist, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie
13. Catalin Pruteanu, jurnalist, Jurnalul National
14. Cristian Stefanescu, ziarist Deutsche Welle Radio
15. Cristian Godinac, presedinte al Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind
16. Sanziana Ionescu, jurnalist, Gandul
17. Carmen Macavei, asistent executiv, Centrul pentru Jurnalism Independent
18. Petrisor Obae, jurnalist, paginademedia.ro
Si Ctistian Tudor Popescu s-a alaturat “campaniei de sprijin a ziaristei”, cu propriul sau punct de vedere: “Cele spuse de jurnalista Feri Predescu in emisiunea postului Realitatea TV din 12.08.2006 in legatura cu Primarul Constantei, Radu Mazare si razboaiele interclanuri din acest oras nu reprezinta un demers ireprosabil profesional. Chiar daca exista intr-o urbe lucruri "indeobste cunoscute", despre care "se stie", "se aude", chiar daca aceste lucruri pot fi si adevarate, un ziarist profesionist nu are dreptul sa utilizeze asemenea "argumente": "Ceea ce am spus, am spus in calitate de observator al cotidianului, de ani de zile, chestiile astea se observa, se discuta, se consemneaza". Daca nu poate acoperi asemenea afirmatii cu dovezi concrete, ziaristul se expune unei hotarari judecatoresti defavorabile. Ceea ce s-a si intamplat in procesul Radu Mazare versus Feri Predescu. Suma insa, la plata careia a fost condamnata jurnalista din Constanta, 15 000 euro, mi se pare dovada clara a unei rele judecati, nu numai nedreapta, ci si agresiva, indreptata la intimidare impotriva intregii bresle jurnalistice. Este o suma menita sa distruga practic un jurnalist a carui vina nu justifica nici pe departe asemenea sentinta. Prin urmare, inteleg sa ii donez o suma de bani jurnalistei Feri Predescu, in semn de protest si solidaritate, pentru a contribui la achitarea amenzii, pana cand se vor pronunta organismele europene de justitie.”
Intamplari similare de peste hotare
Gonzalez, fondatorul primei reviste independente din Cuba, a fost arestat pe 18 martie 2003 impreuna cu alti 26 de jurnalisti in timpul crizei numite “Primavara Neagra”. Acuzat ca “a subminat independenta si integritatea nationala” si ca “este platit de SUA”, jurnalistul a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.
Nay Phone Lat, in varsta de 28 de ani, a fost condamnat de un tribunal din Insein la 20 de ani si sase luni de inchisoare, pentru ca a incalcat “Actul electronic”, care prevedea sanctiuni severe pentru cei care utilizeaza internetul pentru a critica guvernul.
Pentru mai multe detalii cititi articolul: Jurnalistii anului 2008
Contul in care se pot face donatii pentru ziarista Feri Predescu este: RO40BTRL01401201D45373XX – titular cont Predescu Ghiulfer (Feri).
Despre autor:
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Startup-ul românesc care a construit cea mai performantă aplicație din Europa
Sursa: start-up.ro
-
Rezultate financiare ING Bank: chiar dacă inflația a crescut, banca a dat mai...
Sursa: futurebanking.ro
-
Restructurări în retail: Benetton se pregătește să închidă 500 de magazine
Sursa: retail.ro
-
Bogdan Antonescu, climatolog: „riscurile extreme din viitor pentru București”
Sursa: green.start-up.ro
-
Musaca de cartofi: rețeta tradițională românească cu un gust desăvârșit
Sursa: garbo.ro
-
Cine a fost Elisabeta Rizea: Eroina căreia Securitatea i-a smuls părul
Sursa: kudika.ro
-
China lovește Statele Unite unde îi doare pe americani: La comerțul cu...
Sursa: wall-street.ro