Anul acesta, juriul de la RFF l-a desemnat pe Ricardo Gonzalez Alfonso - “Jurnalistul anului 2008” pentru contributia adusa in lupta pentru libertatea presei si a informatiei in Cuba.

Gonzalez, fondatorul primei reviste independente din Cuba, a fost arestat pe 18 martie 2003 impreuna cu alti 26 de jurnalisti in timpul crizei numite “Primavara Neagra”. Acuzat ca “a subminat independenta si integritatea nationala” si ca “este platit de SUA”, jurnalistul a fost condamnat la 20 de ani de inchisoare.

Alaturi de Gonzalez, la aceasta categorie au mai fost nominalizati si Moussa Kaka (Niger), Michel Kilo (Siria), Natalia Morar (Rusia), Nguyen Viet Chien (Vietnam) ši JS Tissainayagam (Sri Lanka)

De asemenea, FRF a inmanat premiul “Media 2008” jurnalistilor nord-coreeni de la postul de radio Free NK, “in scopul de a plati tribut curajului si determinarii” lor de a difuza stiri si de a informa populatia chiar daca regimului totalitar al lui Kim-Jong a incercat sa-i opreasca si chiar sa-i omoare.

Obsedat de dorinta de a controla, Kim Jong a amenintat de multe ori ca va intrerupe dialogul cu Corea de Sud daca aceast post de radio nu va fi inchis.

Jurnalistii de la Free Nk, primul post de radio disident din Seul, au fost de multe ori amenintati cu moartea iar managerul postului este in permanenta protejat de politie, dupa ce in urma cu ceva vreme a fost pus la cale un coplot pentru asasinarea lui.

Pe langa Free Nk au mai fost nominalizati si Chrono-tm.org (Turkmenistan), Democracy Now! (USA), Contravía (Columbia), Wechange.org (Iran) si Lynx (Guinea Conakry).

La categoria “Cyber-disident”, RFF i-a premiat pe bloggerii birmanezi Zarganar si Nay Phone Latt pentru contributia adusa in promovarea liberei exprimari prin intermediul internetului.

Zarganar, un cunoscut actor de comedie si un mare critic al guvernului, a fost pentru prima data arestat in 2007 pentru sprijinirea manifestatilor calugarilor budisti. In luna iunie a cestui an, el a fost din nou arestat pentru “tulburarea linistii publice”, dupa ce a vorbit la BBC despre situatia victimelor ciclonuli Nargis si a fost condamnat la 45 ani de inchisoare.

Pana la arestarea sa, in iunie, Zarganar “era o sursa sigura de informare intr-o tara strangulate de cenzura si de repesiune”.

Nay Phone Lat, in varsta de 28 de ani, a fost condamnat de un tribunal din Insein la 20 de ani si sase luni de inchisoare, pentru ca a incalcat “Actul electronic”, care prevedea sanctiuni severe pentru cei care utilizeaza internetul pentru a critica guvernul.

"Zola" (China), Cedric Kalonji (Republica Democrata Congo) si Wael Abbas (Egipt)
sunt bloggarii care au fost nominalzati la aceasta categorie.

Prin acordarea acestor premii, RFF isi ia angajamentul de a sprijini libertatea presei si atentioneaza opinia publica cu privire la incalcarea dreptului de a fi informat si de a informa pe altii.

De la infiintarea fundatiei “Reporteri Fara Frontiere”, au fost premiati jurnalisti din lumea intreaga si au fost ajutati sa-si exprime liber punctul de vedere. Printre castigatori se afla: Zlatko Dizdarevic (Bosnia-Hertegovina - 1992), Wang Juntao (China - 1993), André Sibomana (Rwanda - 1994), Christina Anyanwu (Nigeria - 1995), Isik Yurtçu (Turcia - 1996), Raúl Rivero (Cuba - 1997), Nizar Nayyouf (Siria - 1998), San San Nweh (Birmania - 1999), Carmen Gurruchaga (Spania - 2000), Reza Alijani (Iran - 2001), Grigory Pasko (Rusia - 2002), Ali Lmrabet (Maroc - 2003), Hafnaoui Ghoul (Algeria - 2004), Zhao Yan (China - 2005), U Win Tin (Birmania - 2006) and Seyoum Tsehaye (Eritreea - 2007).

Multi dintre castigatori au fost eliberati din inchisori la doar cateva saptamani sau luni dupa ce au fost premiati. Printre norocosi se afla jurnalista din Maroc, Lmrabet Ali, care a primit premiul pe 10 decembrie 2003 si pe 7 ianuarie 2004 a fost eliberata si Grigori Pasko din Rusia, care a fost eliberat din inchisoare in ianuarie 2003 dupa ce in decembrie 2002 i-a fost inmanat premiul.

Castigatorii de la RFF sunt alesi de un juriu international si primesc cate 2500 de euro fiecare.