Premierul Tariceanu afirma ca lucrarile insuficiente de aparare impotriva inundatiilor sunt cauza calamitatilor din ultimele saptamani * In anii trecuti, banii de la buget nu au fost folositi eficient sau au fost redirectionati spre alte proiecte

Inundatiile din ultimele saptamani sunt rezultatul putinelor lucrari care au fost executate in trecut, lucrari de aparare impotriva inundatiilor, de maluri, unde sunt mari restante, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, premierul Calin Popescu Tariceanu, in judetul Buzau, in formeaza Mediafax. Prim-ministrul a adaugat ca au fost perioade in care a trebuit ca bugetul sa fie dirijat catre nevoi urgente, iar lucrarile de aparare impotriva inundatiilor au fost abandonate sau lasate in urma. Tariceanu a declarat ca va suplimenta, din bugetul Guvernului, sumele pentru lucrari de amenajare a albiei paraului de la Valea Nehoiului, care a provocat pagube in ultimele doua saptamani. La Siriu, primul-ministru a declarat ca a dispus ca in zona Nehoiu sa fie adusa o statie de tratare a apei pentru ca statia din zona nu face fata, iar oamenii nu au apa potabila. Intrebat de jurnalisti daca a fost multumit de modul in care au intervenit autoritatile din judetele afectate de inundatii, Tariceanu a declarat ca s-a colaborat bine, insa "e loc si de mai bine".

La randul sau, ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, a declarat ca ancheta privind cauzele care au dus la prabusirea podului de la Maracineni peste raul Buzau nu a fost inca finalizata. El a declarat ca preocuparea principala in ultima perioada a fost ridicarea podului metalic la 800 de metri in amonte de vechiul pod prabusit si demararea lucrarilor la celelalte doua poduri care vor fi construite in apropiere.

Dupa zona de vest a tarii, judetul Buzau este a doua zona afectata de inundatii si alunecari de teren, pagubele fiind in curs de evaluare. In prezent, in partea de nord a judetului Buzau sunt evacuate 49 de persoane din 15 case. Au fost afectate 22 de localitati, inundate 286 de gospodarii si anexe, 30 de anexe distruse, 7 drumuri judetene afectate, 18 poduri, 136 de podete, 121,5 hectare culturi agricole inundate si 85 de retele de apa potabila afectate.

Satenii din Bontu Mare nu vor sa plece

Satenii din Bontu Mare, ale caror case sunt in pericol de a se prabusi din cauza alunecarilor de teren, au sustinut in fata premierului ca situatia nu este atat de grava si ca nu doresc sa isi paraseasca locuintele, informeaza Rompres. Ei considera ca versantul ar putea fi consolidat, astfel incat sa nu fie nevoiti sa-si paraseasca locuintele. Estimarile preliminare ale autoritatilor locale arata ca pentru consolidarea versantului si refacerea caii de acces ar fi necesare 120 de miliarde de lei, cu mult mai mult decat daca autoritatile ar construi locuinte noi pentru cele 50 de familii. Cristinel Bagiu, prefectul judetului, a precizat ca autoritatile au identificat deja doua terenuri unde aceste familii ar putea fi mutate. Seful Executivului a declarat in schimb ca trebuie asteptate studiile de specialitate care vor indica solutia adecvata.

Tariceanu a precizat ca daca exista posibilitatea unor lucrari de consolidare a versantului acestea vor fi facute. "Decizia nu trebuie sa fie una subiectiva, ci bazata pe studii geotehnice facute de structurile de specialitate, iar daca exista posibilitatea unor lucrari de stabilizare a malurilor, atunci oamenii nu vor fi stramutati", a raspuns Tariceanu.

Romania spera sa obtina fonduri de la UE

Romania va solicita rambursarea partiala a chetuielilor efectuate in zonele afectate de inundatii, urmand ca membrii Comisiei Europene sa analizeze pagubele inregistrate si sa stabileasca valoarea imprumutului nerambursabil care va fi alocat in acest sens din Fondul de Solidaritate al UE, informeaza Mediafax. Sprijinul financiar al UE pentru zonele inundate a fost principalul subiect pe care ministrul delegat pentru programele cu finantare internationala, Cristian David, l-a discutat, la Bruxelles, cu reprezentantii Directiei regiunilor din Comisia Europeana. Tot la Bruxelles, o delegatie romana, condusa de ministrul delegat, a discutat cu reprezentanti ai Bancii Europene de Investitii (BEI) si ai Comisiei Europene, prezentandu-le obiectivele prioritare ale Executivului pentru perioada 2005-2006, in vederea stabilirii unei strategii de finantare. Prin aceasta strategie, Romania va beneficia si de expertiza din partea BEI pentru sustinerea pregatirii aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

Seful SNIF Timis a fost demis

Directorul Societatii Nationale de Imbunatatiri Funciare (SNIF) Timis, Ioan Bugariu, a fost demis in urma anchetei Corpului de Control al Ministerului Agriculturii, in cadrul careia s-a stabilit ca "exista premise care conduc la eventuale prejudicii in cadrul sucursalei", a declarat, sambata, directorul general al SNIF, Luigi Berghes, informeaza Mediafax. Ancheta Corpului de Control al Ministerului Agriculturii la sucursala Timis a SNIF a fost efectuata la inceputul lunii mai. Berghes a declarat ca urmeaza ca organele specializate, carora le vor fi inaintate rapoartele Corpului de Control, sa finalizeze cercetarile si sa ia masurile care se impun. In functia de director al SNIF Timis a fost numit Ionel Patrichi. Prefectul de Timis, Ovidiu Draganescu, a afirmat, recent, ca Imbunatatirile Funciare Timis au cheltuit, din noiembrie 2004, 5 miliarde de lei, fara ca achizitiile facute sa aiba legatura cu domeniul lor de activitate. Declaratiile prefectului au fost contrazise de Bugariu.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri, la Timisoara ca Romania nu poate face fata unei situatii de urgenta in conditiile in care inspectoratele judetene sau nationale nu dispun de echipamentele necesare, de oameni specializati in acest sens si nici de o strategie de interventii. Referindu-se la sistemul de imbunatatiri funciare, Tariceanu a precizat ca acesta ar fi trebuit sa functioneze pentru a putea asigura rapid evacuarea apelor de pe suprafetele inundate, dar ca, in schimb, acesta este intr-o stare "catastrofala". "Nu functioneaza nimic din acest sistem si asta este una din problemele majore ale judetului Timis", a spus Tariceanu. Primul-ministru a aratat ca doua din cauzele nefunctionarii acestuia sunt subfinantarea de care a fost afectat intregul sistem de imbunatatiri funciare, dar si fondurile putine care nu au fost folosite judicios.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.