Unul din patru straini care lucreaza in Romania detine o functie de executie in cadrul unei companii, potrivit unei statistici a Oficiului pentru Migratia Fortei de Munca, institutie care elibereaza permisele de munca pentru straini.

In functie de tara de origine a strainilor care fac bussines la noi in tara, turcii ocupa primul loc, cu un procent covirsitor de 44%. Pe locurile urmatoare, la mare distanta, se afla chinezii si moldovenii cu 8%, urmeaza francezii cu 5%, italienii si libanezii cu 4%, grecii si germanii cu 3% etc. Majoritatea afacerilor desfasurate de straini vizeaza productia de diverse bunuri (30%). Acestia mai fac bani din oferirea de servicii (15%), din constructii (9%), din jocuri de noroc (5%) si din afaceri cu transporturi si telecomunicatii (2%). Doar 1% dintre oamenii de afaceri straini lucreaza in domeniile bancar si cultural. Multi dintre strainii care ocupa functii de conducere sint reprezentanti ai unor companii importante care si-au deschis reprezentanta in Romania. Unii stau o perioada scurta de timp in tara noastra, timp in care ii instruiesc pe romani pentru a putea conduce ei reprezentanta firmei respective.

Peste 2.300 de permise de munca pentru straini

Numarul oamenilor de afaceri straini care sint in functii de conducere este contrabalansat de cel al strainilor care nu au absolvit nici macar liceul. 21% dintre strainii angajati in Romania au studii submedii, 46% au terminat liceul, iar 33% sint licentiati in anumite domenii. OMFM a eliberat numai anul trecut 2.364 de permise de munca. Majoritatea acestora sint detinute de barbati (87%), in vreme ce femeile au primit doar 13% dintre permise. Potrivit Legii nr. 203/1999, privind permisele de munca, strainii care vor sa lucreze in Romania trebuie sa solicite de la OMFM eliberarea unui asemenea act. Acesta se elibereaza doar angajatorilor care nu au datorii la bugetul de stat.

Cetatenii straini care sint detasati la o companie din Romania sint exceptati de la obligativitatea obtinerii permisului de munca. Inspectorii OMFM au aplicat anul trecut amenzi in valoare de 2,6 miliarde de lei la 44 de angajatori straini, care nu au solicitat permise de munca pentru proprii angajati. Majoritatea celor prinsi in neregula sint turci, italieni, francezi si greci.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.