Ziarul "Gardianul" a prezentat inca de saptamana trecuta haosul creat de proiectele ministrului Monica Macovei de modificare a unor legi organice privind sistemul judiciar din Romania. De asemenea, dupa cum ati putut citi in paginile cotidianului nostru, judecatorii si procurorii sunt nemultumiti, multi dintre ei depunandu-si cererile de pensionare. Aceasta situatie ar putea crea un blocaj al activitatii normale in Justitie. Ieri, v-am prezentat, pe scurt, declaratia presedintelui Instantei Supreme, Nicolae Popa.

Astazi, publicam pe larg opinia comuna a Sectiilor Unite din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, prezentata in sedinta din 3 mai a Consiliului Superior al Magistraturii, pe tema modificarilor aduse de Monica Macovei. Cea mai dura critica se refera la abrogarea alineatului 1 din art. 8 al Legii nr. 303/2004 care "lasa loc posibilitatii subordonarii magistratilor fata de scopuri si doctrine politice, ceea ce incalca principiile internationale de definire a independentei judecatorilor".

Hotararea Sectiilor Unite ale ICCJ cu privire la modificarile celor trei legi

"Isi exprima acordul de principiu cu Strategia si Planul de Actiune pentru reforma, fiind decisi sa sprijine traducerea acestora in fapt, in vederea indeplinirii tuturor cerintelor domeniului, pentru asigurarea intrarii in vigoare, la termenul stabilit, a Acordului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Constata ca proiectele de legi privind modificarea si completarea Legilor nr. 303/2004, nr. 304/2004 si nr. 317/2004 contravin Constitutiei Romaniei, principiilor independentei si inamovibilitatii judecatorului adoptate prin Declaratia de la Milano din 1985, preluata in Rezolutiile nr. 40/32 din 29 noiembrie 1985 si nr. 40/146 din 13 decembrie 1985, precum si documentelor acceptate de expertii Comisiei Uniunii, avute in vedere la semnarea Acordului de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Considera inoportuna modificarea, in prezent, a actualului cadru legislativ privind reforma justitiei, care a fost elaborat cu sprijinul expertilor europeni, in urma unei ample consultari a magistratilor cu experienta, a unor specialisti de valoare recunoscuta si a societatii civile, fiind acceptat prin documente incheiate cu institutii ale Uniunii Europene.

Apreciaza ca declansarea procedurilor in vederea adoptarii proiectelor de legi mentionate, initiata si sustinuta de Ministerul Justitiei, ar intarzia mult punerea in aplicare a Strategiei si Planului de Actiune privind reforma sistemului judiciar, ceea ce ar putea atrage neindeplinirea angajamentelor asumate de Romania in aceasta privinta si, totodata, activarea clauzei de salvgardare.

Consiliul Superior al Magistraturii: Nu ne opunem reformei sistemului judiciar

Referitor la acuzele aduse Consiliului Superior al Magistraturii privind reforma justitiei, Biroul de Informare Publica si Relatii cu Presa din cadrul CSM este abilitat sa aduca la cunostinta opiniei publice faptul ca CSM nu se opune reformei sistemului judiciar. CSM apreciaza ceea ce este pozitiv in proiectele de modificare a legislatie propuse de Ministerul Justitiei. Amanarea avizarii acestor proiecte, pentru care este acuzat CSM, a fost determinata de considerentele democratice care trebuie sa stea la baza oricarei modificari legislative. Astfel CSM se va pronunta cu privire la modificarile propuse de Ministerul Justitiei numai dupa ce proiectele vor fi dezbatute si cunoscute de magistrati, societate civila si justitiabili.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.