Politica 7 Iulie 2008 02:46
Presedintele PD-L, Emil Boc, a declarat ieri ca partidul pe care il conduce va ataca la Curtea Constitutionala prevederea Regulamentului Camerei privind punerea sub urmarire penala a ministrilor-parlamentari cu o majoritate de cel putin doua treimi din numarul deputatilor.

Liderul PD-L a acuzat Parlamentul ca a incetat sa fie o institutie reprezentativa pentru popor si ca a devenit o "institutie de protectie a persoanelor certate cu legea penala".

Neconstitutional

Boc a aratat ca prevederea este neconstitutionala din doua motive: in primul rand, art. 76, alineatul 2 spune ca legile ordinare si hotararile se adopta cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera, iar hotararea prin care se decide inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului care are si calitatea de parlamentar se face cu votul majoritatii membrilor prezenti din fiecare Camera, cu conditia respectarii cvorumului de sedinta, respectiv a prezentei in sala a cel putin jumatate plus unu dintre parlamentari. Boc a aratat apoi ca presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie, potrivit Constitutiei, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, respectiv jumatate plus unu din numarul total al acestora, pe cand un ministru care are si calitatea de parlamentar nu poate fi trimis in judecata decat cu doua treimi.

Eschiva

Presedintele PD-L a criticat decizia Parlamentului de a pleca in vacanta fara a rezolva problema urmaririi penale a demnitarilor suspectati de acte de coruptie. "Este inadmisibil ca Parlamentul sa plece in vacanta si sa nu permita justitiei sa isi spuna cuvantul, pentru ca noi nu stim daca domnii Nastase, Mitrea, Pacuraru, Seres sunt vinovati", a rabufnit Boc.

Camera Deputatilor nu a reusit sa ia pe 24 iunie o decizie in cazul avizarii cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea. La sedinta au fost prezenti 208 deputati, iar pentru a lua o decizie trebuiau sa participe 220. Potrivit Regulamentului Camerei Deputatilor, pentru acordarea avizului de incepere a urmaririi penale in dosarele care ii privesc pe deputati este necesara o majoritate de doua treimi.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.