Politica 4 Iulie 2008 03:59
Pentru prima oara, parlamentarii vor fi alesi nominal, si nu pe liste. In fata acestei provocari pentru clasa politica, PNL si PD-L au inceput deja sa traseze liniile principale ale campaniei cu care vor incerca sa castige alegerile de la sfarsitul acestui an.

PD-L pregateste azi, in Colegiul Director si Liga Alesilor Locali, campania pentru alegerile din toamna, precum si o rezolutie privind "guvernarea locala". Colegiul Director va analiza masurile de pregatire a campaniei, filialele avand ca termen data de 20 iulie pentru a transmite conducerii partidului listele cu eventualii candidati pentru Senat si Camera Deputatilor. Pana la sfarsitul lunii august-inceputul lunii septembrie, PD-L va trebui sa initieze si documentul fundamental al strategiei sale politice, Programul de guvernare. Secretarul general al PD-L, Vasile Blaga, a declarat luni ca democrat-liberalii analizeaza posibilitatea reducerii cotei unice ca masura cuprinsa in programul de guvernare.

Liga Alesilor Locali va adopta azi o Rezolutie cu 6 principii ale "guvernarii locale", reprezentand pozitia PD-L in domeniul administratiei locale. In Rezolutie vor fi cuprinse, printre altele, principiul descentralizarii serviciilor publice si cel al autonomiei locale.

1, 2, 3... Start!

La PNL, cei care vor sa ocupe colegiile uninominale vor fi alesi "pe baza unei competitii interne in partid". "Fiecare trebuie sa-si faca o campanie, sa fie capabil sa stranga voturi pentru el. Daca nu este capabil in partid sa o faca, atunci fara indoiala nu va fi capabil nici cu cetatenii care nu au o optiune politica predefinita", a explicat miercuri presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu. El a adaugat ca s-a mai stabilit realizarea rapida a "unui studiu", pe baza caruia PNL Bucuresti sa-si poata calibra actiunile pentru campania alegerilor parlamentare. Printre proiectele PNL menite sa creasca scorul electoral al partidului se numara demararea unei actiuni intitulate "Porti deschise" - prin care se doreste atragerea de noi membri - si constituirea asociatiilor socio-profesionale, in primul rand din zona profesiilor liberale, organizate in jurul partidului. Potrivit lui Tariceanu, in acest mod se va crea "un fel de laborator de proiecte si idei" care sa fie folosit in legislaturile viitoare.

Restanta

Desi legea votului uninominal este in vigoare, colegiile uninominale nu au fost inca delimitate prin hotarare de Guvern.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.