Liderul liberal Calin Popescu Tariceanu a spulberat ieri orice speculatii pe tema participarii partidului pe care-l reprezinta la o guvernare alaturi de PSD+PUR anuntand fuziunea dintre PNL si PD. Ideea unei posibile tradari in santul Aliantei prinsese contur inca din perioada campaniei electorale si a fost subliniata, prin declaratiile sale acide, de fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, chiar in ziua alegerilor, dupa ce a iesit din sectia de votare. In plus, la emisiunile televizate in care s-au intors pe toate fetele variantele pe care le au la dispozitie partidele care s-au plasat in fruntea listei alegerilor, s-a acreditat ideea ca totul depinde de puterea de rezistenta in fata tentatiilor a PNL si de faptul ca "PNL este veriga slaba din Alianta". La aceste comentarii, presedintele liberal a raspuns ieri incercand sa inlature definitiv orice speculatii pe tema disponibilitatii "unor" liberali de a trece in barca puterii pesediste.

O problema de strategie
"Alianta PNL-PD nu a fost o constructie de conjunctura, ea trebuie sa continue si va trebui evaluata posibilitatea fuziunii", a anuntat ieri co-presedintele DA, liberalul Calin Popescu Tariceanu. El a admis ca a discutat cu Traian Basescu despre fuziune, dar nu in sensul stabilirii unui calendar al acestui proces, fuziunea fiind "o problema politica de strategie, pe care Alianta o are in vedere".

"Va trebui sa gasim o solutie pentru a intari Alianta", a subliniat Tariceanu. Liderul liberal a atras atentia asupra faptului ca prioritatea PNL este sa isi mobilizeze toate resursele pentru victoria lui Traian Basescu in turul doi al alegerilor prezidentiale. "Nu vreau sa vorbesc despre oportunitatea fuziunii in acest moment, pentru ca deocamdata ne pregatim pentru turul doi al alegerilor prezidentiale", a subliniat co-presedintele Aliantei, adaugand ca liberalii si democratii se vor gandi foarte serios la fuziune, in perioada urmatoare. "Cred ca vom stabili ca o astfel de solutie este necesara, iar PD va fi de acord, insa nu se pune problema inceperii, acum, a unor asemenea discutii", a completat presedintele liberal. In opinia sa, este posibil ca anuntul privind fuziunea sa influenteze pozitiv evolutia votului pentru Traian Basescu, in turul doi al scrutinului la prezidentiale. Tariceanu a tinut sa atraga atentia asupra faptului ca o atitudine serioasa si stabila a unei forte politice aduce beneficii pe termen lung. El a amintit si ingrijorarea aratata de fostului lider liberal, Theodor Stolojan, care in ziua alegerilor si-a exprimat speranta ca PNL va respecta Protocolul Aliantei "si nu va deveni un SRL". Stolojan a mai precizat ca: "SRL inseamna ca partidul si cei care il conduc sa fie pe statul de plata al unui membru al partidului. Un SRL este un partid care nu mai lucreaza institutional cu organizatii de conducere care iau decizii potrivit statutului, ci un partid subordonat intereselor inguste ale unor indivizi sau altora".

"Nu vreau sa existe nici un fel de speculatii in ceea ce priveste viitorul Aliantei", a insistat co-presedintele liberal al DA, mentionand ca oricare ar fi fost rezultatul alegerilor PNL "nu s-ar fi inclinat dupa directia in care batea vantul". Intrebat daca apreciaza ca este posibil ca PNL si PD sa ajunga la concluzia ca nu este necesara o fuziune, Tariceanu a raspuns: "M-as indoi!"

Analiza rezultatelor scrutinului de duminica de catre conducerea PNL, a spus Calin Popescu Tariceanu, arata ca Alianta a inregistrat un important succes politic si electoral raportat la anul 2000. El a mentionat ca PSD are in prezent un scor mai mic decat cel din 2000, iar din analiza voturilor exprimate rezulta ca PSD a convins mai putin de o treime din populatia Romaniei, ceea ce este prea putin pentru a guverna. Tariceanu a precizat ca "nu exista nici o posibilitate ca Alianta sa colaboreze cu PSD". "Este posibil ca Alianta sa fie chemata sa guverneze daca reuseste formarea unei majoritati, dar este la fel de posibil ca Alianta sa faca o opozitie puternica si ferma", a mai spus liderul liberal. El a mentionat ca Alianta va avea, curand, discutii preliminare, de evaluare cu liderii UDMR.

Provocarea unificarii, lansata de Valeriu Stoica
Liberalul Valeriu Stoica a fost primul care a lansat propunerea de unificare a PNL si PD, ca o continuare a primului pas facut inainte de alegerile locale, formarea Aliantei "Dreptate si Adevar". In luna iulie din acest an, Stoica a precizat ca "prin fuziune s-ar raspunde cerintelor electoratului, care a lansat un semnal clar la alegerile locale. In plus, s-ar evita repetarea experientei CDR la guvernare, partidul rezultat ar avea sustinere internationala, s-ar crea in Romania cei doi poli de putere, social-democrat si de centru-dreapta. Partidul nou creat isi va pastra denumirea de Alianta PNL-PD, va beneficia tot de doi copresedinti, atat la centru cat si in teritoriu", dupa cum a explicat Valeriu Stoica. La acea vreme, fostul lider liberal sustinea ca in cazul unificarii dintre cele doua partide, va analiza la momentul respectiv oportunitatea depunerii candidaturii pentru o functie in noua formatiune politica.

In opinia lui Stoica, liderii PNL si PD trebuiau sa manifeste, pana la alegeri, vointa politica de unificare a celor doua partide intr-o noua formatiune politica de centru-dreapta. "Intre vointa politica de unificare si procesul tehnic poate fi o diferenta de un an sau doi. Dar aceasta vointa politica poate fi decisa la un congres, in numai o ora", aprecia Stoica.

Noul partid se poate afilia la PPE
Stoica a descris si pozitia viitorului partid pe scena politica internationala. "Noul partid politic se poate afilia la Partidul Popular European (PPE), de la care poate primi si sprijin financiar si logistic, in alegeri. Afilierea la o mare familie politica europeana este fireasca. Nu se poate duce PNL la Internationala Socialista si nici PD, la cea Liberala. In schimb, pot adera ambele partide la un numitor comun, PPE, cea mai mare forta politica din Parlamentul European", a mentionat Stoica. El considera ca, prin reorientarea doctrinara, partidul rezultat din unificare va accelera procesul de simplificare a spectrului politic prin absorbirea fara probleme majore a oricaror altor forte concurente de centru si centru-dreapta ceea ce ar bloca posibilitatea folosirii unor formatiuni minuscule ca vectori de atac impotriva noului partid, pe partea de centru-dreapta. La aceea vreme, propunerea liberalului Valeriu Stoica a fost privita cu scepticism atat de liderul PD Traian Basescu, cat si de presedintele de atunci al PNL, Theodor Stolojan. Initial, tot cu reticenta a fost tratata si propunerea lui Valeriu Stoica ca PNL si PD sa faca o alianta in vederea alegerilor locale din acest an. S-a dovedit apoi ca ideea era viabila si, astfel, ea a devenit realitate. Argumentul principal al liberalului Stoica a fost, in ambele cazuri, faptul ca doar asa se poate crea o forta politica ce va fi capabila sa invinga PSD in alegeri. In plus, Stoica a subliniat ca procesul de unificare este o continuare fireasca a Aliantei, proces care trebuie sa ramana deschis catre partidele mai mici, care se declara si actioneaza in spiritul democratiei.

In replica, Asociatia Pro Democratia a respins ieri acuzatiile "fara fundament" ale lui Mircea Geoana privind "partizanatul politic" si a asigurat opinia publica de neutralitatea sa. "Suntem consternati de modul in care tensiunea electorala a afectat starea de spirit si declaratiile unor politicieni implicati in campania electorala", a precizat presedintele APD, Cristian Parvulescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.