Camera Deputatilor a respins ieri un proiect de lege care prevedea rambursarea de la bugetul de stat a unei datorii de 830.000 de dolari catre guvernul SUA, pe motiv ca banii au fost imprumutati in 1992, in timpul guvernarii Stolojan.

Proiectul prevedea trecerea la datoria publica a acestui credit, urmand ca Executivul roman sa achite banii catre Guvernul SUA, iar ulterior sa incerce sa-i recupereze in instanta de la firmele debitoare, informeaza Gardianul.

Legea nu a reusit sa treaca de Camera intrucat nu a intrunit cvorumul necesar pentru adoptare (au lipsit doar patru voturi). Au votat „pentru“ 113 deputati de la PSD, PRM si UDMR, 18 au fost „impotriva“ (de la PC si o parte din PSD), iar 75 s-au abtinut (PD-L si independenti).

Deputatii PD-L s-au abtinut de la vot si au cerut retrimiterea legii la comisie, declarandu-se deranjati de acuzatiile formulate impotriva lui Stolojan. Legea a trecut fara probleme la Senat, dar Camera avea rolul decizional si a respins-o.

Potrivit Gandul, executivul roman primise de la cel american un credit in valoare de 10 milioane dolari, pe o perioada de 30 de ani, pentru cumpararea de bumbac fibra, necesar fabricilor romanesti. Cei 830.000 de euro reprezinta datoria acumulata in perioada 2005-2007 prin neplata ratelor la creditul primit. Datoria a fost preluata de stat in 1998, cand companiile importatoare nu si-au mai platit ratele.

Liberalii au cerut ieri DNA si Procuraturii sa declanseze urmarirea penala impotriva liderului PD-L Theodor Stolojan.

Deputatii PNL spun ca Stolojan se face vinovat de neglijenta in serviciu in forma deosebit de grava, prejudiciind statul roman cu 830.000 de dolari, pedeapsa prevazuta in Codul Penal fiind inchisoarea de la 2 la 10 ani.

„Nu cred ca Stolojan a furat acesti bani, ci este vorba despre incompetenta“, a spus presedintele Camerei, Bogdan Olteanu, care a amintit si de afacerea Megapower in care ar fi fost implicat actualul lider PD-L, relateaza EVZ.

Social-democrata Aura Vasile l-a acuzat pe Stolojan ca nu a contractat creditul pentru o afacere in interes national, ci pentru una intre Guvernul sau si cinci firme private, care au disparut dupa ce au luat banii.

Cei 830.000 de euro reprezinta datoria acumulata in perioada 2005-2007 prin neplata ratelor la creditul de 10 milioane de dolari primit in 1992. Datoria a fost preluata de stat in 1998, cand companiile importatoare nu si-au mai platit ratele.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.