Fosta Securitate a continuat supravegherea informativa a unor persoane si dupa caderea regimului comunist in Romania. Aceasta dezvaluire socanta a fost facuta joia trecuta de Mircea Dinescu , membru al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Informatia a fost facuta publica in cadrul emisiunii "Vorbe despre fapte", difuzata pe postul public de televiziune. Dinescu a dat un exemplu concret: dosarul de urmarire informativa intocmit de fosta Securitate poetei Ileana Malancioiu, in care a gasit note datate 1990.

"Securitatea a murit!". Un slogan consacrat de participantii la Revolutia din decembrie '89. Pentru multi romani, urmariti de fosta politie politica pe motiv ca reprezentau un pericol la adresa orinduirii socialiste, aceste trei cuvinte reprezentau cel mai mare cistig al Revolutiei. Libertatea obtinuta in acele zile era bunul cel mai de pret.

Saptamina trecuta, Mircea Dinescu a facut publica o informatie care are toate sansele sa transforme acest slogan intr-o simpla iluzie: oameni ai fostei Securitati, rebotezata Serviciul Roman de Informatii, au continuat "munca informativa" si dupa decembrie '89. Cu alte cuvinte, unii romani considerati "periculosi" de catre aparatul de stat comunist au fost supravegheati si de noul regim democratic.

Dinescu, membru in Colegiul CNSAS, a declarat ca a gasit in dosarul de Securitate al poetei Ileana Malanciou note informative datate 1990. Socanta dezvaluire a fost facuta joia trecuta, in emisiunea "Vorbe despre fapte" a postului public de televiziune. Contactat telefonic de "Evenimentul zilei", acesta a refuzat insa sa dea detalii suplimentare. "Este o chestiune personala. Nu este nici legal si nici moral sa comentez aceasta situatie" ne-a declarat sec Mircea Dinescu.

Ileana Malancioiu si-a vazut dosarul

Poeta Ileana Malancioiu a confirmat existenta notelor informative din 1990. Ea s-a dovedit a fi la fel de rezervata ca si Dinescu, refuzind sa poarte un dialog detaliat pe aceasta tema, pe motiv ca nu este o persoana publica. Cu toate acestea, ea ne-a dezvaluit ca, in perioada din care dateaza notele informative, realiza impreuna cu Vartan Arachelian o serie de emisiuni la TVR dedicate retrocedarii proprietatilor confiscate de regimul comunist.

Ileana Malanciou ne-a spus ca, la acea vreme, a primit amenintari telefonice de la persoane care nu si-au declinat identitatea, fiind convinsa ca exista o legatura directa intre aceste amenintari si dosarul sau de Securitate. Pe de alta parte, surse bine informate ne-au declarat ca, dupa ce Mircea Dinescu a facut publica aceasta informatie, Ileana Malancioiu a mers la CNSAS pentru a-si vedea dosarul intocmit de fosta Securitate.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.