Romania trebuie sa se considere un caz fericit, in sensul ca procesul de negociere privind integrarea europeana s-a finalizat la sfarsitul lui 2004, a declarat, ieri, in cadrul seminarului " The European Challenge", negociatorul-sef in relatia cu UE, Leonard Orban. Acesta a adaugat ca, in momentul de fata, se observa o retinere maxima in privinta largirii Uniunii, iar pentru statele care vor dori sa inceapa negocierile de aderare nu se va mai oferi garantia integrarii. Macedonia, Bosnia-Hertegovina, Croatia sunt doar cateva nominalizari care vor suporta transformarile procesului de negociere.

Spre deosebire de tara noastra, "accentul se va pune pe realizarea anumitor masuri, iar nu pe angajamente; mai mult, se vor introduce 36 de capitole, nu 31 ca pana acum" a precizat Orban. Desi, in 1993, " am inceput total nepregatiti procesul aderarii", directia pe care merge Romania este buna, a spus el. Semnarea Tratatului de integrare la UE, pe 25 aprilie a.c., va insemna, in primul rand, "rezultatul intelegerilor dintre principalele doua grupuri politice din Parlamentul European, cel al crestin-democratilor si al social-democratilor", a intarit diplomatul. Din mai, Romania va putea participa la toate activitatile Comisiei Europene si ale PE care se vor desfasura la Bruxelles. Cei 150 de specialisti prezenti vor avea dreptul sa ia cuvantul, insa nu sa si voteze. Astfel se va putea trece din pozitia relativ pasiva de pana acum la o politica de tip activ a Romaniei, a conchis Leonard Orban.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.