Executivul analizeaza astazi, in cadrul unei sedinte special convocate, planul de actiune impotriva coruptiei si strategia si planul de reformare a sistemului judiciar. Adoptarea celor trei documente constituie cerinte exprese ale Uniunii Europene pentru capitolul Justitie si Afaceri Interne. Propunerile Ministerului Justitiei vor fi analizate astazi de catre membrii cabinetului, adoptarea propriu-zisa fiind programata sa aiba loc miercuri, in cadrul unei sedinte de guvern prezidate de presedintele Traian Basescu.

Cele trei proiecte care intra astazi in dezbatere, in forma existenta ieri pe site-ul Ministerului Justitiei, contin obiective si termene precise de realizare a masurilor de combatere a coruptiei si reformare a sistemului judiciar. Printre prevederi se numara si unele care vizeaza functionarea Parchetului National Anticoruptie, institutie a carei activitate a facut obiectul multor critici din partea organismelor internationale. Pentru reglementarea situatiei, PNA va fi reorganizat.

Astfel, pina in mai 2005, urmeaza sa se evalueze daca e necesara extinderea competentei Parchetului National Anticoruptie si in ceea ce priveste combaterea criminalitatii organizate. De asemenea, va fi analizata ideea cresterii independentei PNA prin scoaterea acestuia de sub coordonarea Parchetului General.
Pina in iunie 2005, prin modificarea legislatiei, atributiile PNA ar trebui restrinse la cercetarea cazurilor de mare coruptie. De asemenea, tot pina in iunie, se prefigureaza crearea unui departament care sa coordoneze colaborarea acestuia cu celelalte institutii de lupta impotriva coruptiei.

O propunere extrem de interesanta este cea legata de evaluarea necesitatii de a stabili modul in care procurorul general al PNA poate fi tras la raspundere pentru performantele institutiei. Recent, dupa publicarea auditului realizat de Freedom House pe tema eficientei luptei anticoruptie, ministrul justitiei, Monica Macovei, declara ca procurorul general Ioan Amarie este responabil de slabele performante ale PNA. Acesta a contestat insa rezultatele auditului si, implicit, aprecierile ministrului.

Raspundere penala

Pe linga masurile legate de prevenirea coruptiei in mediul de afaceri, despre care se vorbeste deja de foarte multa vreme (revizuirea legislatiei cu privire la faliment, reesalonari si scutiri de la plata taxelor si elaborarea proiectului de lege cu privire la evaziunea fiscala), strategia propune modificarea legilor existente in sensul introducerii unor instrumente de combatere a coruptiei, utilizate la nivel international. Astfel, in legislatia noastra urmeaza sa fie incluse prevederi legate de confiscarea extinsa a bunurilor si imbogatirea ilicita, raspunderea penala a persoanei juridice si sanctionarea mitei in sectorul privat. Ministerul isi propune sa elaboreze amendamente in acest sens pina in luna decembrie a acestui an.

Sapte milioane de euro

Chiar daca deocamdata nu se stie care va fi organismul abilitat sa verifice declaratiile de avere, cele de interese si starile de incompatibilitate, Ministerul Justitiei a evaluat bugetul necesar functionarii acestuia: sapte milioane de euro. Institutia urmeaza sa fie infiintata pina in iunie, iar ministrul Macovei afirma, in momentul prezentarii noilor formulare ale declaratiilor de avere, ca se va tine cont de recomandarile primite in raportul de audit. Freedom House recomanda unificarea corpurilor de control intern de la nivelul diverselor institutii si crearea unei Agentii de Integritate. Aceasta ar urma sa se afle sub controlul unui Consiliu de Integritate din care sa faca parte ministrii justitiei, finantelor, internelor si cancelarul, doi reprezentanti ai opozitiei, unul al puterii judecatoresti si doi ai societatii civile.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.