Politica 6 Iulie 2007 00:33
Decizia majorarii pensiilor continua sa reprezinte un motiv de disputa pe scena politica romaneasca. Orgoliile, divergentele si interesele politice duc la situatia ingrijoratoare potrivit careia liderii politici se lupta pe de o parte pentru obtinerea de beneficii electorale, iar pe de alta parte pentru a-i impiedica, prin orice mijloace , pe adversarii politici sa castige capital electoral. Premierul Tariceanu isi asuma transant, exclusiv, meritele acestui pas.

La randul sau, PSD critica ipocrizia Guvernului si sustine ca proiectul de lege ii apartine si a fost adoptat 'doar la presiunile sale!'. Democratii nu vor sa piarda nici ei 'cireasa de pe acest tort' si incearca sa inoculeze cetatenilor si nu numai ideea ca ei au fost primii care s-au luptat pentru majorarea pensiilor. Intelegand pana la un punct lupta politica, consideram, totusi, inadmisibil, ca situatia disperata a milioanelor de pensionari sa fie folosita electoral de decidentii politici. La fel de electorale sunt si declaratiile sefului statului, a carei antipatie, recunoscuta public deja de Basescu, poate aduce prejudicii pensionarilor, in contextul in care presedintele ia in calcul refuzul promulgarii acestei legi, pe motiv ca nu au fost precizate clar sursele de finantare. Cei care se intreaba astazi de unde provin resursele financiare pentru cresterea pensiilor dovedesc ca nu cunosc realitatile economice ale Romaniei, a declarat ieri premierul Calin Popescu-Tariceanu.Premierul a subliniat ca nu va renunta la decizia de majorare a pensiilor si a explicat ca aceasta masura se va aplica si agricultorilor, unde cresterea este de 50%. 'Regret un singur lucru, ca nu putem sa le dam mai mult, pentru ca pensiile in agricultura sunt foarte coborate (...) In anii care vin sa nu se mire nimeni ca apar o serie de voci care se ridica si intreaba de unde bani, economia o sa sufere si asa mai departe', a precizat primul-ministru. El a aratat ca o astfel de intrebare era fireasca la mijlocul anilor '90, cand resursele economice ale tarii erau limitate, dar nu isi are sensul in conjunctura actuala, fundamental diferita comparativ cu 10 ani in urma. Legat de acuzatiile potrivit carora majorarea pensiilor nu este o masura liberala, Tariceanu a comentat: 'Tampenie mai mare nu am auzit'. 'Ce sa fac, ca prim-ministru liberal, patru ani cat sunt la guvernare, sa nu majorez pensiile ca sa nu fiu acuzat ca fac politica neliberala', s-a intrebat Tariceanu.Presedintele Traian Basescu a avertizat, miercuri, ca inainte de a promulga legea pensiilor va cere Guvernului sa prezinte resursele de finantare pentru pentru majorarea pensiilor. 'Vreau ca legea pensiilor sa devina aplicabila. Nu vreau ca aceasta lege sa se dovedeasca a fi o pacaleala electorala. De aceea, voi solicita Guvernului sa precizeze sursele de finantare si viabilitatea acestei legi', a afirmat Traian Basescu.

Diaconescu: 'Discursul lui Basescu in privinta pensiilor - retorica politica'

Purtatorul de cuvant al PSD, vicepresedintele formatiunii Cristian Diaconescu, a declarat joi pentru A.M.Press ca social-democratii nu sunt nici de partea presedintelui Basescu si nici de cea a premierului Tariceanu in razboiul legat de legea pensiilor, lege care, reaminteste Diaconescu, este o lege initiata de PSD. 'Nu putem fi de acord cu felul in care presedintele pune problema, conditionand promulgarea de prezentarea surselor de finantare. Este doar o retorica politica, pentru ca identificarea surselor de finantare revine in responsibilitatea guvernului. Desigur, presedintele poate folosi ce repere doreste atunci cand decide promulgarea sau nepromulgarea unei legi, dar daca o retrimite la Parlament va trebui sa-si motiveze demersul pa baza a ceea ce scrie in lege, nu pe baza unor suspiciuni legate lipsa resurselor in viitor, a unor antipatii personale sau a unor interese politice', a spus Diaconescu. Acesta a tinut sa precizeze ca daca legea pensiilor se intoarce la Parlament, PSD o va revota in aceeasi forma. 'Mai mult decat atat, vom spune oamenilor ca din cauza unui razboi politic, pensionarii nu pot beneficia de ceea ce chiar ar merita sa aiba un venit mai mare', a mai spus vicepresedintele PSD. El a explicat pe de alta parte ca si social-democratii au propriile suspiciuni legate de capacitatea Executivului de a face rost de banii necesari pentru majorarea pensiilor. 'Am observat ca guvernul invoca o crestere economica, avand baze destul de suspecte in opinia noastra. De asemenea, am remarcat ca ocoleste cu obstinatie anumite surse indicate de noi: taxe pe tutun, alcool si jocuri de noroc. Ocoleste si o alta sursa de finantare evidenta ' Fondul Proprietatea ' ceea ce ne duce cu gandul ca acel fond are o alta destinatie decat cea vehiculata public. Repet insa, este atributia guvernului sa aplice legea. Avertizez insa ca ' in conditiile in care legea va fi promulgata ' iar noi vom observa o lipsa de vointa politica sau o incapacitate din partea guvernului in aplicarea ei, nu ne mai ramane decat o singura cale: sa eliminam acest guvern', a incheiat Cristian Diaconescu.

Lucian Bolcas: 'Nu as fi deloc surprins daca presedintele nu ar promulga legea'

Vicepresedintele executiv al PRM, Lucian Bolcas, a declarat joi pentru A.M.Press, ca nu ar fi deloc surprins daca presedintele Traian Basescu nu ar promulga legea privind majorarea pensiilor. 'Niciodata nu poti sti cu exactitate ce va face domnul Basescu. Suspansul pe care il aduce in viata politica este definitoriu pentru felul sau de a fi. In mod normal, ar trebui ca aceasta lege a pensiilor sa fie promulgata, dar nu m-ar surprinde daca ar hotari in ultimul moment sa nu o promulge', a spus Bolcas. Liderul PRM a tinut sa adauge ca pretentia presedintelui de a i se indica sursele de finantare ale acestui proiect este una nejustificata, fiindca 'despre aceste surse de finantare s-a vorbit in cadrul comisiei de specialitate, care stie cel mai bine cum stau lucrurile'. Bolcas a catalogat aceasta solicitare a presedintelui Basescu drept 'pretext politicianist'. Totodata, Lucian Bolcas a mai spus ca promulgarea aceastei legi este o chestiune foarte delicata si din cauza calculelor politicianiste. 'Nu trebuie sa uitam calculele politicianiste care sunt la mijloc, precum si interesele unora sau altora. Aceasta promulgare este atat de nesigura si din cauza faptului ca Partidul Democrat, dupa ce a votat cu ambele maini aceasta lege, se gandeste ca daca vor ajunge la putere nu vor mai avea de unde sa fure. Eu i-as linisti: nu au sanse sa vina ei la guvernare', a conchis Bolcas.

Frunda: 'Guvernul cauta sursele de finantare, nu Basescu!'

Senatorul UDMR, Gyorgy Frunda, a declarat ieri pentru A.M.Press, ca identificarea surselor de finantare pentru aplicarea unui proiect de lege, cum este cel al majorarii pensiilor, nu intra in atributiile presedintelui. 'Nu este un atribut al presedintelui sa solicite guvernului indicarea de resurse pentru majorarea pensiilor. In atributiile presedintelui, conform Constitutiei, intra doar retrimiterea legii in Parlament', a spus Frunda. Senatorul UDMR a tinut sa precizeze ca, din punctul sau de vedere, presedintele Basescu nu are motive pentru care sa nu promulge legea de majorare a pensiilor. 'In opinia mea, aceasta lege este una foarte buna si nu vad care ar fi motivele care l-ar impiedica pe domnul presedinte sa o promulge', a mai spus Frunda.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.