Politica 4 Iulie 2007 00:52

- Domnule Radulescu, sondajele crediteaza PD cu un scor astronomic de 45-50 la suta din preferintele electoratului. Care este explicatia acestei explozii din punct de vedere electoral a partidului pe care il reprezentati?

- Sunt mai multe cauze care au condus la acest scor electoral. Impactul pe care rezultatul Referendumului l-a avut asupra PD poate fi una dintre explicatii. Pe cale indirecta, sanctionarea partidelor care au dorit suspendarea presedintelui Basescu a facut nu numai ca acestea sa scada, dar si ca formatiunile politice care l-au sustinut pe seful statului sa creasca. O alta cauza poate fi dezamagirea generala pe care clasa politica o inspira populatiei si nevoia electoratului de a avea politicieni tineri si responsabili. Faptul ca PD s-a identificat cu unele dintre temele predilecte ale populatiei, si anume introducerea votului uninominal, si nu in ultimul rand faptul ca noi am sustinut imediat initiativa presedintelui in acest sens reprezinta o alta explicatie a scorului nostru actual. In al treilea rand, putem vorbi de un efect sociologic, in sensul ca de la un anumit procent, electoratul incepe sa se identifice cu invingatorul. Este vorba de efectul 'bulgarelui de zapada'. Asta s-a intamplat, ne aducem aminte, si cu PSD in trecut. In al patrulea rand, s-a vorbit foarte mult despre faptul ca Romania este condamnata de aliante, de coalitii, bineinteles, cu efectele secundare de rigoare. Istoria post-decembrista arata foarte clar ca aliantele care au guvernat Romania ori au guvernat prost, ori au sfarsit asemenea. Sigur ca este extrem de greu in conditiile politice actuale din Romania ca o singura forta politica sa depaseasca 50 la suta din prefereintele electoratului, dar cred ca populatia constientizeaza eficienta actului de guvernare atunci cand este vorba de un singur partid politic. As mai adauga si un alt aspect: PRM, PSD si UDMR au probleme interne serioase, lucru de care PD a scapat.

- Cum raspundeti acuzelor care sustin ca PD se afla si in Opozitie, si la Putere, prin miile de reprezentanti ai partidului din teritoriu?

- Pozitia PD este foarte clara: ne aflam in Opozitie! Ideea ca un partid care ajunge la guvernare trebuie sa schimbe de sus pana jos intregul esalonul doi sau trei nu reprezinta pentru mine decat reminiscenta unui proces totalitar. S-a escaladat aceasta metoda pana la cote alarmante. A fost vorba de o pedeserizare, apoi de o cederizare, din nou, o pesedizare, dupa care a intervenit Legea functionarilor public, iar toti cei care si-au dobandit prin concurs isi vor pastra functiile. Cred ca a venit momentul sa facem schimbari politice si sa recunoastem dreptul persoanelor competente sa ramana in functii, fara a mai tremura de frica schimbarilor politice de la varf. Surprinde neplacut felul cum se discuta pe fata, ca la taraba, intre liderii politici de aceste schimbari. Nu vom evolua niciodata daca vom persevera in astfel de metode.

- Cat credeti ca va mai rezista actualul Cabinet? Tentativele dumneavoastra de a-l demite s-au dovedit un esec ...

- Acest Cabinet se poate prabusi in orice clipa. Este de ajuns ca o simpla negociere de culise intre PSD si PNL pe un subiect precum CNA sau TVR sa esueze si o astfel de fisura poate distruge toata constructia de carti de joc a actualei guvernari si sustineri parlamentare. Aceasta sustinere parlamentara de 20 la suta devine din ce in ce mai mica, daca luam in calcul sustinerea reala a PNL si UDMR. Daca toate sondajele iti spun ca doar 15 la suta din electorat se mai identifica cu tine ca guvernant, ar trebui sa-ti faci bagajele si sa pleci. In conditiile in care Executivul nu va demisiona, putem vorbi de o dictatura a unei minoritati uzand la maximum de mijloacele democratiei.

- Acum, la patru ani de la punerea bazelor Aliantei D.A., regretati ca ati demarat acest proiect politic?

- Sunt convins ca, la vremea respectiva, am pus bazele unei constructii politice stabile, de viitor, care avea toate premisele in acest sens. Atunci, Alianta D.A. era absolut necesara, pentru ca in caz contrar am fi fost din nou divizati in partea unui adversar politic puternic, PSD, iar electoratul nu avea o alternativa la guvernarea PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.