- Domnule Dancu, la presiunile PSD, Cabinetul Tariceanu a decis sa majoreze, de la 1 ianuarie 2008, pensiile cu 43 la suta. Votul a fost unul pozitiv, ieri, si in Parlament...

- Legea pensiilor este o urgenta sociala. Din punctul meu de vedere, Guvernul se ocupa mai degraba demagogic de aceasta problema a pensiilor, care nu este rezolvata, iar proiectul PSD nu este realizat, ci doar o mica parte din el si asta, mai ales, la presiunile opiniei publice. PSD are un document elaborat in aceasta privinta si va continua batalia politica parlamentara pentru punerea sa in practica. Cu cresterea punctului de pensie la 30 si ceva la suta, nu se realizeaza mare lucru, dar, din fericire, este bine si asa. Si inca un lucru. PSD a facut oarecare sacrificii in acest sens, pentru ca pana la urma, Guvernul va fi cel care se va impauna cu realizarile.

- Reprezinta acest demers primul dintre pasii pe care PSD ii va face pentru un eventual salt in sondajele de opinie?

- Nu cred ca prin acest proiect vom reusi sa obtinem saltul electoral pe care il asteptam. In general, Parlamentul, chiar cand face un lucru pozitiv nu mai are aceeasi forta de expresie in spatiul public. PSD va continua cu alte proiecte importante si sunt convins ca partidul nostru nu va intra in vacanta, iar liderii de la Centru si din teritoriu vor merge in mijlocul oamenilor, pentru a prezenta proiectele PSD. Astfel, cred ca in toamna se va observa un trend ascendent al nostru in sondajele de opinie. Inca este prea putin si nu cred ca putem vorbi de un salt decisiv.

- Sunteti strategul partidului. Ce are de facut PSD pentru a-si recastiga electoratul sau traditional, cel de stanga?

- La noi, din pacate, notiunile de electorat de stanga si de dreapta sunt mai degraba mituri. PSD trebuie sa-si formeze propriul electorat. Ceea ce credeau unii din PSD, la un moment dat, ca este electorat de stanga, era un electorat sarac, care se raporta ca la un zeu in privinta celui care venea la Putere, pentru ca astepta ca resursele tarii sa fie redistribuite. Ori, social-democratii vor trebui sa-si reconstruiasca si sa-si recastige electoratul de stanga. Exemplul cel mai elocvent, pentru a arata ca nu exista o impartire electorala foarte clara, este cazul PD, care a trecut intr-o noapte de la stanga la dreapta, fara a pierde electoratul. Asta inseamna ca alegatorii nostri nu au o cultura politica, care sa-i plaseze corect pe axa doctrinara de stanga sau dreapta. Imi tot spuneti ca sunt strategul partidului. Eu va contrazic si va spun ca dupa ce partidul nu a tinut cont de sfaturi esentiale pe care le-am dat in ultimele luni si a preferat sa se afunde intr-o panta descendenta in sondaje, desi aveam un trend foarte bun, va spun ca prefer sa nu mai fiu numit strategul partidului. Voi ramane doar unul dintre cei care fac analize politice la partid, si atat.

- Dati-mi cateva exemple de sfaturi care au fost neglijate sau, mai rau, desconsiderate de colegii dumneavoastra din conducerea partidului...

- Este vorba de sugestia mea, potrivit careia PSD ar trebui sa se comporte ca un partid de opozitie si neimplicarea la guvernare. De asemenea, decizia de a se merge pana la capat cu Referendumul, desi Curtea Constitutionala daduse un verdict in favoarea presedintelui Basescu. De altfel, conducerea PSD a recunoscut ca Referendumul a fost o greseala. Imi pare rau ca nu a fost respectat proiectul avansat de mine si nici sfaturile date colegilor. Sincer, nu imi pot explica de ce au fost neglijate aceste sfaturi. Exista o iluzie, care a prins si in PSD, ca partidele sunt mai puternice decat oamenii. Un fel de iluzie aritmetica, pe care au avut-o unii lideri ai partidului si care, impotriva logicii, impotriva sondajelor, impotriva sfaturilor sociologilor si analistilor din partid, s-au incapatanat sa creada ca pot castiga o lupta doar prin adunarea procentelor partidelor care s-au coalizat impotriva lui Traian Basescu. Ori, acest lucru nu sta in picioare, pentru ca este evident ca intre oameni si partide, oamenii aleg oamenii.

- De ce are nevoie PSD pentru a castiga alegerile parlamentare si prezidentiale?

- Pentru a castiga alegerile, PSD are nevoie, in primul rand, de curaj. Trebuie sa ne asumam deciziile si sa mergem pana la capat cu reforma in partid. In al doilea rand, avem nevoie de entuziasm. de responsabilitate si de asumarea unei atitudini de stanga foarte transanta. Trebuie sa fim participanti la suferintele oamenilor, iar acest lucru trebuie sa se vada foarte clar din actiunile politice. Si mai avem nevoie sa devenim mult mai usor de distins pe esichierul politic, in sensul ca nu mai trebuie sa avem toata ziua negocieri cu celelalte partide. Oricat de mult ne-am respecta electoratul, PSD este dator sa-si promoveze proiectele si programul la guvernare, nu din Opozitie. Trebuie sa ne vedem de drumul nostru.

- Nu inteleg de ce va plangeti de lipsa de curaj. Spre exemplu, Marian Vanghelie a cerut din nou excluderea dumneavoastra din partid. Nu este si aceasta o mostra de curaj, dupa ce insusi Mircea Geoana a promis ca atacurile vor inceta?

- Nu de acest tip de curaj are nevoie PSD. Aceasta atitudine care imbina necunoasterea, inconstienta si obraznicia nu este caracteristica social-democratiei. Nu vreau sa discut decat institutional acest subiect. Si, oricum, nu vreau sa-mi pierd timpul cu un asemenea personaj.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.