Triumviratul PSD-PRM-PC face legea la Senat. Actuala coalitie risca sa guverneze pe domenii importante, cum ar fi justitia si apararea, dupa legi facute de senatorii opozitiei.

Motiunea anti-Macovei a fost doar inceputul. Primul exemplu clar ca Partidul Conservator a trecut cu arme si bagaje in opozitie. Din acel moment, coalitia guvernamentala a pierdut definitiv controlul in Camera superioara. Tripleta PSD-PRM-PC se bazeaza pe 73 de senatori, in timp ce coalitia PD-PNL-UDMR plus PLD nu stringe decit 61 de voturi si chiar daca ar reusi sa-i aduca alaturi pe cei trei senatori independenti neinregimentati (doi plecati de la PSD si unul de la PRM), tot nu poate aduna mai mult de 64 de voturi.

Mai mult, sa presupunem ca senatorii opozitiei ar chiuli in masa, nici asa puterea n-ar putea sa-si treaca legile organice, pentru adoptarea carora sint necesare 69 de voturi. Senatul este Camera decizionala pe proiecte de legi din domeniile justitie, aparare, externe, invatamint, organizarea Guvernului sau Curtea de Conturi.

Rodica Stanoiu face iar legea

In ultima saptamina, coalitia a privit neputincioasa cum noua echipa PSD-PRM-PC isi voteaza pe banda rulanta propriile proiecte. Atit in plen, cit si in comisii. Astfel, Comisia juridica a avizat favorabil, miercuri, propunerea legislativa a senatorului PC Rodica Stanoiu si a deputatului PSD Florin Iordache, care prevede ca procurorul general al Romaniei sa fie numit de presedinte, la propunerea CSM si nu la cea a ministrului Justitiei.

Varianta avizata de comisie ar duce la revenirea la textul initial al legilor privind magistratii adoptate in 2004, potrivit carora, procurorul general al Romaniei, seful si adjunctul DIICOT si seful si adjunctul DNA sa fie numiti de CSM. Aceste legi au fost modificate prin Legea nr. 247/2005 privind reforma Justitiei si a proprietatii, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in Parlament. Cum Senatul este Camera decizionala in acest caz, opozitia poate sa readuca Justitia pe baza legislativa din timpul Rodicai Stanoiu.

Calvarul abia acum incepe pentru Justitie

Marti, in plenul Senatului, PSD, PRM si PC au impus alte doua legi controversate. Prima are aerul unei rafuieli, pentru ca ar urma sa lase fara sediu Grupul pentru Dialog Social, organizatie neguvernamentala apropiata de Traian Basescu. Cea de-a doua lege votata este un proiect PC privind scutirea de la plata impozitului a profitului reinvestit. Masura criticata de Guvern pe motiv ca ar da o gaura uriasa in bugetul de stat. Cele doua cazuri sint insa exemple fericite, pentru ca ultimul cuvint il va avea, pentru amindoua legile, Camera Deputatilor, unde coalitia este majoritara.

Recent, tot in Comisia juridica, senatorii opozitiei au reusit sa impuna doua modificari de substanta la legea de adoptare a ordonantei CNSAS. Prima a vizat excluderea nomenclaturii comuniste din rindul categoriilor asimilate politiei politice. Cea de-a doua se refera la preoti, care au toate sansele sa se verifice intre ei cit si cum au turnat la Securitate. Pe ambele legi, Senatul este Camera decizionala.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.