Ca prin minune, PD si PNL s-au declarat brusc de acord cu presedintele Basescu si aproba organizarea alegerilor anticipate la sfirsitul verii - inceputul toamnei. Iesirile la rampa ale celor doua partide vin pe fondul unor reactii anterioare confuze sau chiar contradictorii fata de optiunea pentru anticipate, repetata sistematic de Basescu. Calculele arata ca organizarea alegerilor parlamentare anticipate in toamna ar face ca in 2009 prezidentialele si parlamentarele sa se suprapuna, ceea ce i-ar asigura lui Basescu o majoritate pentru un eventual al doilea mandat.

PNL a cazut, pe neasteptate, de acord cu PD si mai ales cu Traian Basescu si se declara de acord cu alegerile anticipate. Primul care s-a solidarizat cu presedintele Basescu a fost Emil Boc, liberalii urmindu-l la scurt timp.

"Nu vad de ce nu ar fi organizate alegeri anticipate", a reactionat ieri liderul interimar al PD, Emil Boc, dupa ce presedintele Basescu repetase cu o zi inainte, intr-un interviu pentru Reuters, ca este de parere ca "imediat dupa semnarea tratatului de aderare, in mai, iunie, dar nu mai tirziu de septembrie, trebuie sa organizam alegeri anticipate". Fata de saptamina trecuta, cind Emil Boc refuzase sa spuna clar daca vede sau nu oportune alegerile anticipate, ieri, presedintele democrat a avansat si o data la care acestea ar putea fi organizate: "iunie, iulie, august". Adica exact data avansata de Basescu. Boc a explicat, mai departe, ca alegerile anticipate reprezinta "o solutie extrem de viabila pentru asigurarea unui guvern stabil si a unei majoritati stabile", care ar asigura "indeplinirea promisiunilor electorale si a obiectivului aderarii la Uniunea Europeana".

Mai mult chiar, Emil Boc a explicat si procedura prin care pot fi declansate anticipatele, amintind ca, potrivit Constitutiei, daca guvernul isi depune mandatul si in 60 de zile nu se reuseste investirea altui Cabinet, presedintele poate dizolva Parlamentul. Campania electorala ar putea dura o luna, a mai spus Boc, desi exista si ideea ca ea ar putea fi organizata chiar pe modelul celei pentru Primaria Capitalei, adica timp de doua saptamini.

PNL: anticipatele, provocate de "aroganta" lui Nastase

Dupa doua luni de la alegeri, PNL a constatat, conform explicatiilor purtatorului de cuvint Eugen Nicolaescu, ca "activitatea Parlamentului a fost deseori perturbata de o opozitie neconstructiva, culminind cu obstructionarea conducerii Camerei Deputatilor de catre presedintele acesteia, Adrian Nastase, prin intirzieri repetate la sedintele Biroului Permanent". Nicolaescu, a carui declaratie a venit la trei ore dupa cea a lui Boc, a exemplificat cu intirzierea de luni a lui Nastase, cind comisarul pentru extindere a fost nevoit sa il astepte minute bune la intilnirea oficiala, cu explicatia ca seful

Camerei a fost blocat in trafic.

"In conditiile in care majoritatea parlamentara nu este suficient de consistenta, este preferabil sa gindim realizarea unei majoritati solide", a explicat Nicolaescu, declarind anticipatele "o optiune politica pe care o avem in vedere si care poate fi necesara dupa semnarea tratatului de aderare la UE".

La fel ca si PD, PNL vede dupa acest moment, adica 25 aprilie, declansarea procedurilor constitutionale pentru organizarea anticipatelor, care ar face posibila fixarea lor "undeva la inceputul toamnei".

In interviul acordat Reuters, Basescu explicase ca va discuta aceasta problema cu premierul Tariceanu, dar nu ii va forta mina, dupa ce premierul liberal exprimase anterior ideea ca alegeri anticipate nu ar putea fi organizate decit dupa momentul aderarii de drept si de fapt la UE, adica dupa 1 ianuarie 2007. Basescu crede insa ca "acesta este momentul", adica "nu mai tirziu de septembrie". Anuntul pare sa fi fost construit ca o surpriza, de vreme ce ieri la primele ore, ministrul liberal al Apararii, Teodor Atanasiu, declara ca "nu are semnale ca ar fi alegeri anticipate", dar ca guvernul ar urma sa fie reorganizat prin reducerea numarului de ministri.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.