Funia a sosit din import. La fel si parul. Piata publica a fost arvunita. Cu fonduri comunitare. Raul va fi smuls de la radacina. Romania va fi mai vesela si mai prospera. Vor curge rauri de lapte. Sau de votca? Vor fi serate dansante. Sau nunti?

Mircea Geoana, liderul PSD, e gata. A strans semnaturile pentru declansarea suspendarii din functie a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Daca pica in Parlament si nu trece la referendum, Traian Basescu are doi succesori de avarie (conform Constitutiei) de toata isprava. Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a anuntat deja ca e gata. A pregatit roaba pentru prerogative. Daca se impiedica, nu-i un impediment. Urmeaza Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. De unde si… supratitlul.

Mama Omida a ajuns la Cotroceni. Calculeaza. Electoratul, si el. Fiecare in legea lui. Ma duc la referendum, dupa ce n-am fost nici macar la alegeri? Sau trag un gratar la iarba verde, de suparare? Eterna si fascinanta Romanie da, oricum, clasa la toata Europa!

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a anuntat, la finele saptamanii trecute, ca social-democratii au finalizat procesul de strangere de semnaturi necesare suspendarii din functie a sefului statului.
Geoana a mai spus ca, impreuna cu semnaturile pe care le-au strans deja, in acelasi scop, si celelalte partide, s-a trecut "dincolo de treimea necesara demararii procesului de suspendare". El a adaugat ca cererea adresata de PSD, in acest scop, Curtii Constitutionale nu a fost inca finalizata.

Emil Boc: Va haleste sefu’!

"Ca si constitutionalist, ca om care preda la Facultatea de Drept cursuri de drept constitutional, v-o spun cu toata convingerea si cu toata seriozitatea (analizand practica existenta la Curtea Constitutionala si precedentul din 1995, cu presedintele Iliescu) ca, in acest caz, nu exista nici macar un articol din Constitutie care sa poata fi invocat cu succes pentru a sustine procedura de suspendare a presedintelui", a comentat liderul PD, Emil Boc, la Realitatea TV, sansele de reusita a procesului de suspendare a presedintelui Traian Basescu, proces demarat de PSD.

"Eu sunt convins ca, dupa ce va veni avizul negativ al Curtii Constitutionale (iar avizul nu poate fi decat negativ, daca reprezentantii Curtii vor sa fie consecventi cu practica pe care au impus-o), aceasta procedura nu va merge mai departe. Pentru ca ii va descalifica pe cei care au propus-o. Daca, totusi, se vor ambitiona sa mearga mai departe, va spun, in calitate de om care stie ce poate presedintele Traian Basescu intr-o competitie directa cu electoratul, va fi vai si-amar de cei care se pun cu presedintele Traian Basescu. Spun asta, repet, cunoscandu-i forta, capacitatea de penetrare, de lupta politica si, in acelasi timp, de forta argumentelor pe care le are. De aceea, eu cred ca procedura se va opri cu avizul Curtii Constitutionale", a mai spus presedintele PD, Emil Boc. El a adaugat ca pozitia PNL referitoare la suspendarea din functie a presedintelui este foarte importanta pentru relatiile viitoare dintre democrati si liberali.

Videanu: PSD se sinucide politic!

Presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a declarat, sambata trecuta, la Realitatea TV, ca actiunea PSD de a-l suspenda pe presedinte, desi reprezinta un demers de mobilizare a structurilor, este cert un gest "sinucigas politic" pentru ca se pozitioneaza impotriva vointei electoratului. Videanu a spus ca PSD va trebui sa gaseasca o motivatie clara pentru suspendare, dar ca partidul lui Geoana nu va putea face acest lucru: "PSD, sigur stanjenit evident de faptul ca nu reuseste sa sara de bariera celor 20 de procente, face un demers de natura politica pentru a-si mobiliza structurile. Acest demers este unul sinucigas politic pentru ca - avem evaluarea mai multor case de sondare publica -, in medie, peste 70 la suta din populatia tarii nu doreste suspendarea presedintelui", a precizat Videanu.

"Pentru o formatiune politica, un demers indreptat impotriva vointei poporului reprezinta, din punctul meu de vedere, un demers sinucigas", a adaugat el. Mai mult, presedintele executiv al PD a declarat ca liderul PSD este manat de sentimente viscerale in demersurile politice din ultima perioada: "Eu constat de o buna bucata de vreme ca domnul Geoana este suparat pe viata, are atitudini viscerale, nervoase, fara nici un fel de logica, nu cunoaste prevederile constitutionale, face confuzii intre termenii legali si cei constitutionali, nu se poate! Pentru un presedinte de partid, risca sa devina ariciul pogonici al clasei politice romanesti. Trebuie o atitudine mult mai serioasa cand lansezi teme importante, ti le fundamentezi serios, te informezi si pe urma le lansezi", a conchis Videanu.

Radulescu: Greu la deal!

Cristian Radulescu, liderul grupului deputatilor democrati, a opinat, la randu-i, ca procesul nu va merge pana la capat: "Este greu sa se adune numarul de voturi necesare, respectiv cel de jumatate plus unu din numarul parlamentarilor. Pe de alta parte, partidele care au initiat acest proces se vor gandi foarte bine daca vor merge mai departe, daca vor incerca sa lupte impotriva popularitatii uriase pe care presedintele Basescu o are in acest moment", a comentat zilele trecute, pentru Realitatea TV, Cristian Radulescu.

PNL asteapta… oferta

PNL a anuntat deja, prin Varujan Vosganian, actualul ministru al economiei si industriilor, ca liberalii isi vor nuanta punctul de vedere dupa ce vor vedea textul final al social-democratilor: "Pentru ca noi sa avem un raspuns complet, trebuie sa vedem si textul. Daca acest text se bazeaza doar pe biletel si pe atitudinea ulterioara a presedintelui - si sigur ca, aici, aspectele de natura morala sunt negative la adresa presedintelui -, acestea nu sunt o motivatie suficienta pentru a declansa aceasta procedura".

La pension, Traiane!

"Este foarte important, in perioada urmatoare, si care va fi atitudinea presedintelui, daca va da de inteles ca domnia-sa a tras invatamintele necesare. PNL, in acest moment, nu a luat o decizie, socoteste ca aceasta initiativa are mai ales conotatii politice, fiind vorba de un partid de opozitie. PNL nu se va pronunta decat dupa ce va vedea textul final al solicitarii PSD", a conchis vicepresedintele PNL.

Olteanu: Nici Calin nu-i departe!

"Biletelul" spune multe despre naivitatea lui Calin Popescu-Tariceanu, care a corespondat cu Basescu, a exclamat, zilele trecute, liberalul Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor. El a facut aceasta declaratie pentru un post local de televiziune.
Bogdan Olteanu i-a avertizat pe calea undelor pe democrati de faptul ca liberalii vor intoarce foaia: "Pretul platit a fost destul de mare, in special pentru Tariceanu, pentru ca a trebuit sa suporte toate marlaniile. De acum o sa intoarcem foaia", a amenintat Olteanu. Legat de Traian Basescu, Olteanu a sugerat ca seful statului a luat-o "pe o cale gresita": "Cand ajungi sa te lupti cu toti, ori tara e plina de hoti, ori ai luat-o pe o cale gresita", a declarat Olteanu referitor la lupta dusa de presedintele Traian Basescu cu liberalii. II

Constitutia Romaniei, fata buna la toate

>> Procedura de suspendare a presedintelui Romaniei este reglementata prin articolul 95 al Constitutiei: Seful statului poate fi suspendat 'in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei>>.
>> Eleganta, Constitutia nu intra in detalii. Lasa la aprecierea omului bun sa vada cand anume pomul e copt!
>> Propunerea de suspendare poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, adica de 157 de parlamentari.
>> Pentru suspendarea presedintelui este nevoie de votul majoritatii deputatilor si senatorilor, adica 235 dintre cei 469 de parlamentari trebuie sa voteze favorabil propunerea.
>> Anterior votului din Parlament, initiatorii trebuie sa ceara avizul Curtii Constitutionale. Avizul are insa doar un rol consultativ.
>> Inainte de vot, presedintele poate da Parlamentului explicatii legate de faptele care i se imputa.
>> Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea presedintelui.
>> Daca presedintele este suspendat din functie, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
>> Avand 150 de parlamentari, PSD are suficiente semnaturi pentru a depune doar o motiune de cenzura.
>> Pentru depunerea unei cereri de suspendare a presedintelui, PSD mai are nevoie de inca sapte semnaturi. Nu-i bai, PRM si PC abia asteapta…

Vorbesc, deci exist. Politician ma numesc!

>> PSD este de acord: Vrea capul presedintelui.
>> PRM raspunde: Prezent!
>> PC se justifica. Vrea sa-l pice pe Basescu, dar biletelul nu ajunge, mai cauta dovezi.
>> UDMR zice ca totul e o mare prostie.
>> PNL asteapta textul PSD, desi sustine ca nu exista temei constitutional.
>> PD pune pariu. Actiunea de suspendare se va opri la Curtea Constitutionala.

Geoana: Pentru Traian Basescu, Constitutia e hartie igienica

>> Presedintele PSD, Mircea Geoana, vrea sa modifice si Legea referendumului. Acuzat de presedintele PD, Emil Boc, de faptul ca, prin aceasta modificare, PSD incalca Legea fundamentala, Geoana a replicat dur: "Pentru Traian Basescu, in mod cert, Constitutia e o hartie igienica!". Boc afirmase, zilele trecute, ca PSD se joaca, de fapt, cu prevederile Constitutiei si ca intentia formatiunii lui Geoana de a modifica Legea referendumului, astfel incat presedintele sa fie demis cu un numar mai mic de voturi decat cele cu care a fost ales, este neconstitutionala. Boc i-a acuzat pe social-democrati ca folosesc Legea fundamentala pe post de hartie igienica. II

Ultimatum PD: Nu dati Alianta pe Basescu!

>> Presedintele PD, Emil Boc, a declarat, sambata trecuta, pentru Realitatea TV, ca, in momentul in care PNL va anunta ca sprijina suspendarea presedintelui, Alianta nu se mai justifica "si chiar ramanerea democratilor la guvernare este problematica": "Orice actiune a PNL de sustinere a suspendarii presedintelui ar rupe definitiv alianta dintre PNL si PD. In acel moment, Alianta chiar nu se mai justifica si nu mai are nici un rost si chiar ramanerea la guvernare este foarte problematica", a atentionat Boc.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.