Presedintele Fundatiei ICAR, Camelia Doru, si Constantin Ticu Dumitrescu, liderul AFDPR, s-au intalnit ieri la Palatul Cotroceni cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, pentru a discuta subiectul actiunii reparatorii pe care o asteapta de 15 ani victimele comunismului.
Fundatia ICAR, una dintre principalele organizatii nonguvernamentale specializate in apararea drepturilor omului, a victimelor si refugiatilor proveniti din tari cu regimuri nedemocratice, a depus pe data de 5 martie 2003 o actiune in justitie prin care cerea statului roman recunoasterea regimului comunist ca un regim dictatorial, care a produs grave prejudicii unei insemnate parti a populatiei Romaniei in perioada 1944-22 decembrie 1989. Fundatia a chemat in judecata Presedintia, Guvernul Romaniei si Parlamentul pentru a stabili responsabilitatea statului roman in tragedia represiunii comuniste.
Reprezentantilor celor trei institutii li s-a solicitat sa-si ceara public scuze pentru atrocitatile comise de regimul comunist, precum si sa recunoasca existenta politiei politice a regimului comunist, a Securitatii ca organizatie terorista. La acest demers s-au alaturat Alianta Civica, Asociatia Fostilor Detinuti Politici, Uniunea Mondiala a Romanilor Liberi, Asociatia "15 Noiembrie 1987" din Brasov. Pe data de 16 iunie 2003 Judecatoria sectorului 1 Bucuresti a respins actiunea, admitand exceptia lipsei de interes a Fundatiei ICAR.
Argumentul principal a fost ca nu se tinde la apararea unui interes personal al reclamantilor, ci se invoca prejudiciile suferite de un numar nedeterminat de persoane prin fapte prezentate generic. Impotriva acestei hotarari s-a declarat apel, inregistrat in dosarul nr. 3.261/2003 de pe rolul Tribunalului Bucuresti, Sectia III Civila. Fundatia ICAR, precum si reclamantii persoane fizice au depus impotriva sentintei nr. 3.998/16.06.2003 pronuntate de Judecatoria sectorului 1 Bucuresti motivatii la care au aderat si organizatiile interveniente.
La finalul intalnirii de ieri, presedintele Fundatiei ICAR, Camelia Doru, a afirmat ca a prezentat presedintelui "impactul pe care scuzele oficiale venite de la cel mai puternic om in stat pentru abuzurile comise in timpul regimului comunist - incepand cu cele mai grave, crimele - il pot avea, nu numai din punctul de vedere al supravietuitorilor si urmasilor celor disparuti, ci si al societatii". Doru a aratat ca nu au fost divergente in privinta responsabilitatii statului in procesul comunismului, convenindu-se asupra prezentarii unor materiale de fundamentare pe care fundatia le va pune la dispozitia Administratiei Prezidentiale in cel mai scurt timp. Presedintele a fost "extrem de receptiv in ciuda agendei de lucru incarcate pe care o are".
Despre autor:

Sursa: Romania Libera
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Social Impact Award: 10 idei pentru binele societății vor fi incubate în vara...
Sursa: green.start-up.ro
-
Tartă cu vișine, un desert pentru toate gusturile în zilele caniculare de vară
Sursa: garbo.ro
-
Rector UPT: Companii vor să angajeze 1.000 de oameni, dar nu au de unde
Sursa: start-up.ro
-
Mondelēz International integrează oficial Chipita Global în portofoliul său
Sursa: retail.ro
-
20,4%, cota de piață a băncilor cu capital majoritar privat autohton
Sursa: futurebanking.ro
-
Din angajat în freelancer. Sfatul unui specialist pentru cineva care de mâine...
Sursa: wall-street.ro
-
Câte calorii are varza și ce beneficii sanatoase ne aduce?
Sursa: kudika.ro