Romanii l-au nominalizat pe presedintele Traian Basescu drept cel mai european om politic, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Biroul de Cercetari Sociale (BCS). Dupa seful statului, considerat la nivel european in domeniul politic de 18,4% dintre cei chestionati, urmeaza liderul principalului partid din Opozitie, Mircea Geoana (8,5%), urmat apoi, la o distanta foarte mica, de comisarul european trimis de Romania, Leonard Orban, si de premierul Calin Popescu Tariceanu. Cercetarea o claseaza pe democrata Anca Boagiu, ministrul integrarii, cu doar 0,2% din alegerile populatiei in acest sens.

La polul opus, cel mai neeuropean politician roman (33,4%) este liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, considerat totodata si cel mai vulgar dintre oamenii politici (46%). La capitolul "vulgaritate", pe "tribun" il urmeaza liderul PNG George Becali, la o diferenta de aproximativ 20 de procente, si Traian Basescu, cu 5,7%, conform aceluiasi sondaj BCS. Pe de alta parte, Calin Popescu Tariceanu a iesit primul in clasamentul politicienilor "distinsi, in ceea ce priveste limbajul, manierele, comportamentul", urmat de Mircea Geoana, fosul sef de stat Ion Iliescu si apoi de presedintele Traian Basescu.

Cat despre preferintele electoratului, Alianta Dreptate si Adevar ramane pe primul loc, cu aproximativ 46% din potentialele voturi ale celor chestionati de BCS. PSD ar obtine putin peste 19%, PNG si PRM ar intra fara probleme in Parlament - 12%, respectiv 7,4% - iar UDMR s-ar afla la limita pragului electoral, cu 5,6% din intentiile de vot ale electoratului.

Noua formatiune politica aparuta pe scena romaneasca, Partidul Liberal Democrat, ar obtine 5,1%, potrivit sondajului BCS (acesta este primul institut de cercetare care a inclus PLD intre variantele de raspuns ale unui sondaj anterior, realizat chiar inainte de anuntul privind infiintarea partidului - n.r.). Daca liberalii si democratii ar intrerupe colaborarea in cadrul Aliantei, sondajul releva faptul ca PD ar iesi castigator, cu 53% din preferintele electoratului, fata de cele 33% din cele pe care le-ar obtine PNL.

Cat despre europarlamentare, democratii nominalizati de partid sa devina parlamentari europeni ar obtine 28% din voturi, social-democratii aproximativ 20%, iar liberalii - 17%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.