Cu prilejul recentei sale vizite in Romania, presedintele Ucrainei, Viktor Iuscenko, a oferit sprijinul tarii sale pentru realizarea proiectului energetic Nabucco, una din principalele alternative la gazele naturale rusesti. Aflat in aceeasi perioada la Ankara, prim-ministrul Ucrainei, Viktor Ianukovici, a asigurat ca Turcia va beneficia de tot concursul Kievului pentru realizarea aceluiasi proiect.

Lunga de 3.300 km, cu o capacitate de 30 miliarde de metri cubi de gaze, conducta a fost evaluata la 5 miliarde de dolari. Sunt implicate cele mai mari companii de resort din Turcia, Austria, Ungaria, Romania si Bulgaria. Pentru moment, Ucraina nu figureaza printre participanti. Dar isi doreste.

Prin urmare, a propus doua posibile scenarii: fie o integrarea deplina a Nabucco in sistemul ucrainean de transport al gazelor naturale, fie amenajarea unei legaturi intre Nabucco si conductele ucrainene. Prima varianta elimina din proiect Bulgaria si Romania. A doua nu este de amploarea primei, dar permite o diversificare in furnizarea de gaze.

Preferat pare a fi insa primul scenariu. in alta ordine de idei, presa de limba rusa din stanga Nistrului compara politica de vize a Bucurestiului fata de Republica Moldova cu o politica de asimilare. "in pofida numeroaselor sale declaratii antitransnistrene, presedintele Traian Basescu" - scria in acest sens publicatia electronica "Lenta PMR" - "a ales ca misiune politica unificarea natiunii romane". Dar, nota sursa mentionata, "aceasta misiune distruge schemele americane de creare a unui cordon de instabilitate in jurul Rusiei"


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.