Marea problema a mandatului de premier al lui Adrian Nastase a fost coruptia. Oricite legi ar fi dat, oricite PNA-uri ar fi infiintat, oricite catuse ar fi zanganit, coruptia s-a incapatinat sa ramina la locul ei. Unul de cinste. In rapoartele oficialilor europeni, in perceptia publica, in viata de zi cu zi, dar mai ales in sfere inalte ale puterii. Nimic nu a putut s-o clinteasca de acolo. Cu exceptia declaratiilor premierului.
"Am terminat cu marea coruptie. Ma voi lua la trinta cu mica coruptie". Dar nici coruptia cea mica, despre care Nastase afirma ca "trebuie cauterizata" nu s-a lasat prea usor. Dovada ca 80% din cetateni o vad peste tot, iar alti 70% o localizeaza in parlament si guvern. Lupta cu marea coruptie parea sa se fi incheiat dupa alegerile locale, cind premierul a anuntat ca a facut curatenie in partid si ca "nu mai avem baroni". Ca nici acestia nu s-au lasat maturati o dovedesc listele parlamentare, unde pot fi gasiti tot felul de prieteni ai baronilor, ca sa nu mai vorbim de neamuri. De pe listele negre ale Coalitiei pentru un Parlament Curat, cu care Adrian Nastase a vrut sa faca "blatul", dar nu i-a mers, au fost scosi fix 30 de candidati cu probleme de imagine. Au ramas alti 95.
Adrian Nastase a avut intotdeauna probleme in a vedea cu ochii lui "rechinii" despre care vorbeau cancelariile occidentale. Dar toate acestea tin, nu-i asa, de domeniul trecutului, important este ce vrea premierul sa faca daca ar ajunge presedinte. Potrivit programului de guvernare pe 2005-2008, ar vrea sa combata coruptia in sistemul vamal, justitie, clasa politica si vami. Foarte frumos si necesar! Problema e ca de cind a inceput campania electorala Adrian Nastase nu s-a obosit sa explice electoratului cum s-ar putea face efectiv asta. Nici teoretic, nici practic. Mai mult, nu numai ca nu a explicat, dar nici macar nu a pomenit ceva despre lupta pe care o va purta personal cu respectivul fenomen. In doar doua discursuri, cel de bilant al guvernarii si cel tinut in fata tinerilor PSD, a pronuntat cuvintul "coruptie". "Este important ca viitoarea guvernare sa se concentreze pe reducerea coruptiei in paralel cu intarirea capacitatii administrative a aparatului guvernamental". Si cu asta basta. Dar poate Adrian Nastase are de gind ca, imediat dupa alegeri, mai ales daca le pierde, sa puna in practica una dintre vechile sale afirmatii. "Curatenia trebuie sa inceapa cu noi".
Basescu zdrobeste cu vorbe capul hidrei mafiote

Se poate spune ca si pentru Traian Basescu marea problema a fost tot coruptia. Ochiul vigilent al primarului general o descoperea peste tot. Biata de ea, nu se putea ascunde nicaieri. Nici macar in PD. Pe vremea cind Victor Ponta, seful Corpului de Control al primului-ministru, facea verificari cu ochi si cu sprincene prin Primaria Capitalei, a descoperit ca buna parte din consilieri aveau afaceri mici si mari chiar cu institutia in care munceau. Printre ei, si citiva de la PD. Ce-o fi fost in sufletul lui Traian Basescu nu se stie, dar respectivii au fost pusi la zidul infamiei si au trebuit urgent sa aleaga intre afacere si functie. Grosul consilierilor, adica cei din PSD, nu au avut asemenea dileme existentiale. In cazul lui Traian Basescu, lupta cu "hidra" coruptiei nu dadea rezultate decit pe plan local. Adica la el in ograda. Cind a primit listele Coalitiei pentru un Parlament Curat, in partid a fost freamat mare. Sedinte cu intrebari si raspunsuri gen "cine stie cistiga", telefoane, explicatii scrise si nescrise. Decizia nu a fost usoara, dar dupa o saptamina sapte "dalmatieni" pedisti s-au vazut trecuti pe liber din functia de candidati. Drept e ca au mai ramas citiva de prasila. La PNL, numarul e dublu. Ca si dimensiunea petelor.
Pe de alta parte, oricit ar fi latrat Traian Basescu la marea coruptie, tot degeaba. A amenintat-o ca se ia "la trinta cu ea", ca "o alunga din tara", ca ii face ba una, ba alta. Zadarnic. Coruptia raminea neclintita. Nici nu ar fi avut de ce sa se sperie pentru ca stia foarte bine ca Basescu nu poate decit sa o improaste cu vorbe. Totusi, ceva-ceva griji a inceput sa-si faca. Iar primul semn este ca micii corupti ai taberei adverse, simtind ca ar putea sa se schimbe directia vintului, au inceput sa se dea in git unii pe altii. In plus, in programul de guvernare al Aliantei PNL-PD se vorbeste despre coruptie in termeni drastici. Basescu nu pierde nici o intilnire cu electoratul, nici un discurs oficial, nici o invitatie pe la televiziuni pentru a condamna. Desigur, lui Traian Basescu ii vine acum ceva mai usor sa zangane armele decit atunci cind se afla la guvernare. Cert este ca primarul dornic sa ajunga la Cotroceni declara ca "primul lucru pe care il voi face ca presedinte va fi sa zdrobesc capul hidrei mafiote".
Procedeul va fi interesant de urmarit. In special daca va zdrobi si capetele pediste si peneliste care vor creste pe trunchiul hidrei. Si daca se va tine de cuvint si ii va da chiar pe toti "lui Ciomu", asa cum a cerut poporul dornic de razbunare.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.