Jocurile nu sunt facute in PNL, iar liderii liberali sunt nevoiti sa puna la cale strategii pe parcurs, in functie de surprizele pe care le pregatesc platformistii grupati in jurul initiatorului proiectului de reformare liberala, Theodor Stolojan. Odata cu trecerea fostului ministru al agriculturii, Gheorghe Flutur, in tabara "disidentilor", liderul PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, a fost nevoit sa caute un inlocuitor.

Doar ca Decebal Traian Remes, considerat cel mai potrivit pentru a acoperi "golul" de la Agricultura, nici nu vrea sa auda de o nominalizare in acest sens. "Ar fi trebuit sa aud pe alte linii despre nominalizare, nu de la presa!", ne-a declarat Remes, convins cu greu sa comenteze acest subiect. "Doriti-i sanatate premierului si atunci cand va reveni pe baricade, vom afla si dumneavoastra, si eu ce vrea sa faca", a sustinut liberalul.

Criticat din toate partile, atat de la Cotroceni, cat si din partea initiatorului platformei liberale, pentru ca a lasat "descoperit" Ministerul Agriculturii, Tariceanu a promis ca va face o nominalizare pana maine, cel tarziu, dupa ce se va consulta cu liberalii din Biroul Permanent Central al partidului.

Nominalizarea unui inlocuitor pentru Flutur la Agricultura nu este singura incurcatura din care trebuie sa iasa liderii liberali. Ca sa inchida gura targului si sa dea dovada de dorinta sincera de dialog cu platformistii, liderii PNL au gasit o solutie de compromis: au convocat toata suflarea liberala la Congresul Extraordinar al partidului, programat pentru jumatatea lunii ianuarie.

Acces liber la congres

Astfel, la reuniunea Delegatiei permanente de la sfarsitul acestei saptamani va fi convocat un Congres unde sa participe toti liberalii interesati de functii de conducere in formatiune, inclusiv cei din gruparea lui Stolojan, ramasi deocamdata membri PNL. Pentru platformistii deja exclusi din partid, conducerea liberala a promis ca ii va reprimi in partid pentru a le permite sa intre "in batalia alegerilor interne".

Cat despre cei aflati pe farasul excluderii - odata cu semnarea adeziunii la platforma - liderii liberali au sustinut doar ca-i vor ierta de sanctiune pana dupa Congres. "Orice persoana care este membru PNL sau doreste sa redevina membru PNL poate concura pentru functiile din conducerea partidului", a sustinut purtatorul de cuvant al formatiunii, Varujan Vosganian. Si pentru a-si demonstra bunele intentii, liderii liberali au propus ca alegerile vicepresedintilor si ale liderului PNL sa se faca pe baza votului uninominal.

Sanctiuni, doar daca se cer

Intr-o situatie particulara se afla cei sase presedinti de organizatii judetene ai PNL care au aderat la platforma si pe care vicepresedintele liberal Puiu Hasotti i-ar fi vrut suspendati din functii si inlocuiti cu lideri interimari. Liderii liberali au stabilit insa ca nu vor propune sanctionarea presedintilor de filiale trecuti de partea platformistilor decat in conditiile in care acestia vor refuza sa se pregateasca pentru Congresul din ianuarie. Liderii de organizatii judetene - inclusiv cei sase platformisti, Florin Popescu (Dambovita), Marian Hoinaru (Ialomita), Sabin Iliesi (Bistrita), Mihai Tabuleac (Botosani), Cornel Stirbet (Sibiu), Gheroghe Stefan (Neamt) - trebuie sa convoace Delegatiile Permanente teritoriale si sa aleaga delegatii la congres, potrivit statutului PNL.

Neintelegeri cu senatorii lui Stolo

Liderii liberali au facut un apel catre parlamentarii simpatizanti ai platformei lui Theodor Stolojan sa renunte la amenintarile privind sustinerea unei motiuni de cenzura impotriva Cabinetului Tariceanu. Potrivit lui Hasotti, lider al grupului Aliantei DA din Senat, voturile parlamentarilor vor fi facute publice dupa fiecare sedinta de plen, in conditiile in care PNL nu concepe sa negocieze sprijinul pentru guvern. "Declaratiile lui Stolojan, cum ca o serie de parlamentari liberali, alesi pe liste PNL, vor vota alaturi de PSD si de PRM o eventuala motiune de cenzura, este de-a dreptul imorala din punct de vedere politic", a sustinut Hasotti, dupa reuniunea CEx de ieri.

Dar avertismentele liderului de grup nu au contat pentru semnatarii Apelului pentru dialogul cu platformistii din Senat. Parlamentarii liberali au boicotat sedinta de grup, in semn de protest pentru inlocuirea "abuziva" a senatorului Nicolae Vlad Popa pe lista pentru Parlamentul European. Supararea senatorilor platformisti a venit dupa ce conducerea liberala l-a inlocuit pe sustinatorul lui Stolojan - Nicolae Vlad Popa, cu un liberal "cuminte", Vergil Serbu.

Ghise a facut jumatate de pas inapoi

Semnatar al platformei de unificare a fortelor de dreapta, deputatul liberal Ioan Ghise a anuntat ieri ca se delimiteaza de acum inainte de proiectele puse la cale de Stolojan. Desi nu si-a revocat adeziunea, Ghise a apreciat ca platforma se foloseste de "metode si mijloace politice eronate", asa ca deputatul s-a dat de partea lui Tariceanu.

Liberalul a marturisit ca principalul motiv pentru care a dat inapoi a fost "surpriza" de a fi reprimit in PNL, dupa ce Curtea de Onoare si Arbitraj a partidului i-a acceptat contestatia privind excluderea sa din formatiune pe baza unui angajament semnat cu Securitatea. "Este adevarat ca daca as fi ramas definitiv exclus nestatutar din PNL, as fi gandit si actionat altfel decat acum, ca membru PNL", a sustinut Ghise, pornit acum impotriva colegilor sai din Parlament care ameninta cu votarea unei motiuni de cenzura impotriva Guvernului.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.