Daca PNL ar candida singur la urmatoarele alegeri, ar reusi sa obtina o treime din actualul electorat al Aliantei D.A. Situatia din aceasta luna este aceeasi cu cea din ianuarie, 64% - PD si 36% - PNL. Interpretate intr-un ton optimist, datele arata ca electoratul liberalilor nu a migrat catre democrati, desi in partidul pe care il simpatizeaza s-a pornit un adevarat razboi intern. Se constata insa ca simpatizantii PNL sunt tot mai nedumeriti de ceea ce se intampla cu aceasta formatiune

Ultimele evenimente interne par sa-i dea un usor castig de cauza actualei conduceri. Mai exact, 44% sustin mai degraba grupul Tariceanu, iar 34% sustin grupul Stolojan. Din totalul electoratului liberal exista un segment de 22% care nu are o opinie concreta despre acest subiect. Confuzia din randurile simpatizantilor liberalilor se poate observa din raspunsurile pe care le dau la cateva intrebari punctuale.

Pusi sa raspunda cu adevarat sau fals, 63% dintre cei chestionati au raspuns ca Tariceanu este interesat doar de mentinerea sa la sefia partidului. Aceeasi intrebare, alt personaj principal, rezultatul este similar. Astfel, 71% cred ca Theodor Stolojan este interesat doar de sefia PNL. De aici si perceptia ca tot acest conflict este o batalie pentru functii. La intrebarea "Tariceanu este singurul lider capabil sa asigure ordinea in partid?", parerile pro si contra sunt aproape la egalitate: 48% au raspuns afirmativ, iar 43% negativ. Nici fostul presedinte nu se bucura insa de prea mare incredere, de vreme ce 54% nu cred ca adevaratul scop al Platformei Liberale lansate de Theodor Stolojan este unificarea tuturor liberalilor din Romania.

Opiniile sunt aproape la egalitate si in privinta excluderii lui Theodor Stolojan, a lui Valeriu Stoica si a Monei Musca.

In timp ce 45% dintre respondenti spun ca decizia a fost corecta, 41% cred ca actualul lider al PNL a procedat mai degraba gresit in aceasta privinta.
Diferente notabile sunt inregistrate in momentul in care vine vorba de implicarea sefului statului in conflictul dintre liberali. Doi din trei respondenti (61%) cred ca in spatele actiunilor lui Theodor Stolojan se afla Traian Basescu.

Situatia la nivelul Aliantei

La nivelul sustinerii celor doua partide care alcatuiesc Alianta D.A. au loc insa miscari interesante. Diferenta dintre PD si PNL tinde sa se stabilizeze la un nivel de 25 - 28% in favoarea primului partid mentionat.

Cel mai ridicat nivel al diferentei dintre cele doua partide a fost inregistrat in luna aprilie - 36%, atunci cand democratii se bucurau de sustinerea a 68% dintre votantii Aliantei, iar liberalii de sustinerea a doar 32%.

In luna noiembrie, aceasta diferenta este de 28%. Studiul a fost efectuat de "Grupul de Studii Sociale 2000" in perioada 15 - 20 noiembrie 2006, pe un esantion de 1.077 persoane cu drept de vot.

Revocarea lui Flutur este oficiala

Presedintele Traian Basescu a semnat decretul de revocare a lui Gheorghe Flutur din functia de ministru al Agriculturii, a anuntat ieri consilierul prezidential Adriana Saftoiu. Dupa sedinta CSAT de miercuri seara, seful statului a precizat ca a luat aceasta hotarare din dorinta de a nu implica institutia prezidentiala in disputele din PNL. El a avertizat insa ca este pentru ultima data cand da curs unei astfel de cereri din partea premierului Tariceanu fara a exista si propunerea de inlocuitor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.