In PNL s-a dat startul la lupta pentru functiile de conducere din partid, atit in interiorul formatiunii politice, cit in afara acesteia, in zona disidentilor. Analistii vorbesc de o posibila declansare a procesului de succesiune in cadrul PNL, in eventualitatea in care Calin Popescu Tariceanu va fi trintit din functia de prim-ministru.

Cei care au ridicat pistolul in aer ca sa dea startul la scindare au fost Theodor Stolojan si Valeriu Stoica; ei au indicat, fara nici o rezerva, vinovatul pentru situatia in care ar fi ajuns PNL-ul, si anume presedintele partidului si echipa din jurul sau. Pe de alta parte, atit Stolojan, cit si Boureanu se vad inapoi in PNL, primul declarind ca are deja oferte de a se inscrie din nou in partid, cel de-al doilea dind ca sigura revenirea sa in rindurile liberalilor, cam prin primavara.

Pentru crearea noii formatiuni politice, grupul disidentilor va incepe sa sape la temelia partidului, adica la filialele din judete, deoarece la Bucuresti zidul din jurul lui Tariceanu pare de nestrapuns. Dar chiar si asa, nici in interiorul partidului lucrurile nu vor fi simple. In cazul in care Calin Popescu Tariceanu nu va putea sa-si duca mandatul de prim-ministru pina la capat, cei mai vizibili lideri liberali ar putea sa-si puna problema preluarii conducerii. Asa cel putin sustin anumiti analisti politici. Dar cine ar putea sa fie viitorul presedinte PNL? Flutur, Cioroianu, Olteanu sau Antonescu sint tot atitea variante.

CIND PLEACA TARICEANU?

Aceasta pare sa fie principala intrebare a celor din grupul disidentilor. De altfel, platforma prezentata de cei cinci fosti si actuali liberali ar putea fi denumita, pe scurt, anti Tariceanu, fiind, in cea mai mare parte, o trecere in revista a greselilor primului-ministru si a echipei sale. Purtatorul de cuvint al PNL, Varujan Vosganian declara imediat dupa lansarea platformei ca aceasta ar putea fi o veritabila motiune de cenzura impotriva guvernului.

Intrebarea care se pune este cind si cum va pleca premierul Tariceanu, mai ales ca acesta nu-si propune acest lucru? Replica lui Valeriu Stoica a fost: "si totusi cit va rezista Tariceanu"? De altfel, Valeriu Stoica ne declara, cu putin timp in urma, ca schimbarile din cadrul PNL depind de Calin Popescu Tariceanu si a lasat sa se inteleaga faptul ca acesta ar putea fi nevoit sa renunte la functia de prim-ministru, daca de buna voie n-o va face.

Pina atunci, Theodor Stolojan va pleca din nou in campanie, prin tara, mai ales acum cind nu mai are nici slujba de la Cotroceni, pentru a convinge cit mai multe filiale PNL sa adere la platforma domniei sale, cu alte cuvinte, sa scindeze partidul pe care l-a condus. Prima halta a fost la Pitesti, dar "astfel de intilniri vor avea loc si in alte zone din tara. Este o chemare catre toti cei care vor sa adere sa se constituie in grupuri de initiativa in fiecare judet. Interesul nostru este ca PNL sa nu ramina un partid mititel undeva in jur de 5-6%", a anuntat Stolojan.

El a fost completat de Stoica, acesta spunind ca structura viitorului partid care va reuni toate fortele de dreapta va fi unul de tip federativ. "Partidul va avea un singur presedinte, personalitatea cu cea mai mare credibilitate. Trebuie sa gindim o formula politica in care cei care adera sa nu se teama de pierderea ideologiei", a declarat Stoica. "Tariceanu cu Patriciu. Olteanu cu Orban. Antonescu cu Norica. Ei sint cei care duc PNL pe un drum infundat, partid care se afla in pragul sciziunii", i-a impartit pe perechi Theodor Stolojan. Pare insa ca cel care a dat startul scindarii este chiar Stolojan, si asta in numele unui partid mare de care ar avea nevoie natiunea romana.

ORI LA LIBERALI, ORI LA PLATFORMA

Pentru a stopa miscarile de trupe in teritoriu, PNL a decis sa-i excluda din partid pe cei care cocheteaza si cu platforma lui Stolojan. "Acei membri ai partidului care se raliaza unor astfel de actiuni aduc atingere atit credibilitatii PNL si a Aliantei D.A., cit si guvernarii eficiente a Romaniei si, in consecinta, incalca flagrant Statutul PNL", a decis Biroul Permanent al PNL.

Liberalii considera ca platforma lansata de Stolojan si Stoica este un program in afara partidului. "Biroul Permanent Central a constatat ca platforma propusa este un proiect exterior partidului, care urmareste pierderea identitatii liberale si, in final, disparitia PNL", scrie in documentul adoptat de forul de conducere al partidului. Varujan Vosganian a declarat ca, prin aderarea la miscarea initiata de grupul Stolojan-Stoica, membrii PNL vor incalca legile tarii, "pentru ca nimeni nu poate fi membru in doua partide".

Printr-o rezolutie adoptata luni, zece filiale judetene din Transilvania sar in apararea conducerii PNL. Reprezentantii din Cluj, Alba, Arad, Brasov, Maramures, Satu Mare, Covasna, Harghita, Mures si Hunedoara sustin ca "actuala echipa de conducere a PNL promoveaza principiile liberalismului modern si valorile democratiei de partid, asa cum sint ele prevazute in Statut" si solicita tuturor organizatiilor teritoriale sa-si faca publica pozitia "fata de aceasta incercare de destabilizare si scindare a partidului".

"Consideram ca cei care doresc sa reinventeze doctrina liberala sint simple unelte in mina celor speriati de cresterea credibilitatii PNL pe plan european si de reusitele in plan economic ale actualului premier si ale echipei sale guvernamentale. Consideram ca incercarile de a crea o noua 'aripa>> in miscarea liberala sint sortite esecului!", se incheie documentul.

Iata ca, cel putin deocamdata, platforma lui Stolojan nu este bine primita in majoritatea filialelor judetene. Ramine de vazut daca fostul presedinte ii va putea convinge sa sara in barca lui.

SEBASTIAN LAZAROIU: "LUPII TINERI" DIN PNL AR PUTEA DA STARTUL LA SUCCESIUNE

Parerile analistilor sint impartite in ceea ce priveste viitorul PNL-ului. Sebastian Lazaroiu, directorul Curs, se numara printre cei care sustin ca gruparea Stolojan ar avea sanse mari sa se impuna. "Daca platforma se va constitui intr-un partid politic, evident de orientare liberala, atunci ii dau sanse mari sa reuseasca, pentru ca nu va lua electorat doar de la PNL, ci si de la alte partide", spune Lazaroiu. El afirma ca noul partid "va putea merge alaturi de PD si ar putea constitui o forta puternica pe centru-dreapta", fie in caz de anticipate, fie de alegeri la termen. "Cred ca vor fi multe filiale, multi oameni din actualul PNL care vor adera la acest nucleu", considera Lazaroiu.

Acesta este de parere ca in afara excluderilor pe care PNL le-a facut, problema acestui partid este "mult mai grava pentru ca acolo este o criza de succesiune(…) In general, in organizatiile in care este un lider slab si PNL are acum un astfel de lider, lupii tineri, ambitiosi simt acest lucru si vor sa ia puterea. Ma refer aici efectiv la generatia tinara a liberalilor si nu la domnii Stoica sau Stolojan".

In opinia lui Lazaroiu, "lupii tineri" din Partidul National Liberal sint si cei mai vizibili membri din acest moment. "Acolo exista un grup Olteanu care este foarte bine infipt la Palatul Victoria. Este grupul Crin Antonescu, care are priza foarte buna in Parlament, in rindul deputatilor. Exista grupul Ludovic Orban, care isi creeaza si el, la nivelul Bucurestiului, un fief al sau, pe care l-a folosit cu succes pentru excluderea lui Theodor Stolojan", spune Lazaroiu, ceea ce ar insemna ca toti acesti tineri liberali identificati de el ar putea sa-si doreasca functia de presedinte al partidului in cazul in care Tariceanu nu va putea sa-si duca la bun sfirsit mandatul de prim-ministru.

Printre cei care au mai fost vehiculati de-a lungul timpului ca fiind potentiali candidati pentru conducerea partidului se numara si ministrul Agriculturii Gheoghe Flutur, a carui imagine insa a avut de suferit in urma crizei pricinuite de gripa aviara, dar si tinarul liberal Adrian Cioroianu, al carui nume a mai fost vehiculat si in 2004, chiar si ca posibil candidat al PNL pentru cursa prezidentiala.

Nu toti analistii politici sint de aceeasi parere. Unii dintre acestia considera ca liberalii au strins rindurile si ca sustinerea pentru presedintele partidului nu se poate pune la indoiala, mai ales in urma atacurilor venite din partea lui Traian Basescu, PD si gruparea Stolojan. Pina una alta, spun acestia, premierul Calin Popescu Tariceanu este in fruntea Guvernului si nici nu are de gind sa renunte, iar orice mutare politica trebuie sa tina seama de acest lucru. Sint insa mai multe scenarii care ar putea sa-l determine pe Tariceanu sa plece, intr-un fel sau altul, de la Palatul Victoria. Un lucru este cert: pe scena politica romaneasca, de acum incolo, orice este posibil.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.